kaalslag Birkhoven.

lees ik de krant en denk ik zit een oud artikel te lezen, maar nee het is heel recent.
Blijkbaar heeft de gemeente niets geleerd van de mislukte aanleg van de westelijke ontsluiting in Amersfoort.
Op 13 februari 2019 schreef is in de weblog over de bomenkap.
Het gaat om het gebied bij dierentuin Amersfoort in het bos Birkhoven,
wat nu dus is afgeblazen.
Wel zou een fietspad worden verbreed,
maar het werd een kaalslag alsof er tanks hebben rondgereden.
In plaats van ruimte voor een pad van drieënhalve meter lijkt er wel een weg te komen van tien meter breed.
Foto’s tonen een enorme modderpoel, geflankeerd door massa’s gekapte bomen.
Als gevolg van deze wel zeer drastische aanpak van het bos tussen het dierenpark en de
spoorlijn Amersfoort-Utrecht stelde de politiek een lijst kritische, schriftelijke vragen op, evenals woedende reacties van een aantal burgerinitiatieven.
Betrokken burgers die iets met de natuur in Birkhoven hebben, zijn woest over wat de provincie en de gemeente hebben aangericht voor het snelfietspad tussen de spoorlijn en de dierentuin.
Deze ‘tankbaan’ heeft een verwoestend spoor getrokken door dit oude bos, met broedplaatsen van de buizerd en de sperwer en tevens een foerageer- en migratiegebied van de das.
De natuurbeschermers zouden zijn gerustgesteld in de trant van ‘het pad wordt niet breder dan drieënhalve meter en we kappen hooguit een paar in de weg staande bomen.
De bezorgde burgers voelen zich ‘beduveld’ en de mooie voornemens van de politiek zijn aan de laars gelapt.
Het college is ter plekke wezen kijken en is het ermee eens dat dit anders had gemoeten en dit is niet de manier is om zorgvuldig een fietspad aan te leggen in een waardevol bos.
De vraag is of men een onderzoek wil starten om verdere schade te minimaliseren en welke leerpunten zijn hier uit te halen om herhaling te voorkomen.
Al met al weer een blunder van de bovenste plank om zo een fietspad in een kostbaar bos aan te leggen.


Fietspad of tankbaan?

14 gedachten over “kaalslag Birkhoven.

  1. Alice Amory

    Wat een teleurstellende situatie! Het lijkt erop dat de gemeente weer eens de verkeerde afslag heeft genomen, zowel letterlijk als figuurlijk. De beloftes van een zorgvuldig en natuurvriendelijk project blijken opnieuw slechts lege woorden te zijn. Het is schrijnend om te zien hoe de werkelijkheid zo ver afstaat van de voorgespiegelde plannen, vooral als je denkt aan de impact op de lokale flora en fauna. Hopelijk leidt deze blunder tot daadwerkelijke veranderingen in het beleid en wordt er nu echt geleerd van deze fouten. Misschien kan de gemeente, in plaats van meer bomen om te hakken, beter investeren in transparantie en betrokkenheid bij de gemeenschap en natuur.

  2. Dorien

    Wat een vernieling! Jammer van het mooie bos en inderdaad, waarom een super fietspad? Maar ja, een gemeenteraad zit maar vier of vijf jaar….dat geeft geheugenverlies vermoed ik.

  3. די מריו

    Wat is er toch mis met het zandpaadje wat vroeger door het bos ging. Niet comfortabel, maar dat maakte niets uit. Een meter breed, prima, je hoeft niet met z’n vieren naast elkaar door het bos heen.

    Love As Always
    Dimario

  4. mizzD

    Het is echt gewoon zwaar belachelijk.. niemand die dat in de gaten houdt? De gemeente mag zichzelf weleens achter de oren krabben.. zoiets komt nooit meer terug, doodzonde!

  5. Karel

    mogge Hans
    een schande is het , dat een stelletje nitwits vanachter een buro zoiets kunnen organiseren , en nadien zeggen , ojee is het zo erg , op staande voet ontslag en geen wachtgeld 🥹😡😠
    ik ken het gebied , er zijn daar fietspaden genoeg , en een snel fietspad is er geheel overbodig ook 🙁

    geniet de dag

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *