Winterkostje.

Nu ook een beetje eerste sneeuw in het midden van het land is gevallen en het nu weer herfst lijkt, krijg ik toch weer trek in winterkost.
Niet iedereen is een liefhebber van koolsoorten zoals zuurkool en boerenkool, die trouwens vol met vitamines zitten, maar ik ben er verzot op.
Wintergroenten zijn over het algemeen gezonder dan zomerse groenten.
Zo zit er in een portie gekookte spruitjes net zoveel vitamine C als in twee sinaasappels.
Na wat speurwerk, het was toch voor mij te koud buiten, blijkt boerenkool de gezondste
winterkost te zijn.
Boerenkool bevat veel vitamine A, B1, B2, B3, B6, C, E, foliumzuur, calcium, ijzer en fosfor.
Het geeft veel energie, zorgt voor een goede weerstand, voor bot aanmaak en voorkomt
bloedarmoede.
Ook de rode kool is gezond, De anthocyanen (paars-rode kleurstoffen) in rode kool hebben een ontstekingsremmende en antioxiderende werking en bezit volop ijzer.
Bloemkool is rijk aan vitamine C en calcium en de mosterdolieverbindingen reduceren het risico op kanker.
Spruitjes zijn goed voor ons lichaam, ze bevatten twee keer zoveel vitamine C als sinaasappelen.
Erwtensoep is erg gezond en heel voedzaam, maar niet echt goed voor de lijn.
In een stevige erwtensoep zit al snel 3,8 gram vet per 100ml, maar dat komt door de toevoeging van vlees.
Daar tegen is de toegevoegde koolraap is rijk aan calcium, bètacaroteen, vitamine C en kalium. 100 gram koolraap bevat slechts 0,2 gram vet en 22 kilocalorieën.
Zuurkool is ook rouw heerlijk, deze groente moet je echt niet wassen want je wast dan niet
alleen de smaak weg, maar ook een belangrijk deel van de vitamines.
Zo is zuurkool is rijk aan vitamine C en B en er zit veel ijzer in.
Zo ook Prei, die bevat provitamine A, vitamine B1, B2, C en E, kalium, natrium en fosfor.
Zwavelverbindingen remmen infecties.
Prei bevordert de nieractiviteit en voorkomt nierstenen.
Na een zomer vol van salades is de winterkost een welkome afwisseling, alleen de rookworst die sla ik over, voordat je het weet ben ik weer de nodige kilo’s aangekomen na de winter.


Bonensoep.

14 gedachten over “Winterkostje.

  1. rietepietz

    O ja, ik ben ook wel van d wintergroenten. Had vandaag bruine bonen, heerlijk met spekjes. Erwtensoep maak ik meestal als het lekker koud weer is, dat gaat trouwens geen koolraap in maar knolselderij, dat geeft een specifieke smaak aan erwtensoep

  2. Rebbeltje

    Zie me hier allemaal lekkers voorbij komen…goed klaargemaakt is het smullen van de spruitjes, zuurkool, boerenkool, bloemkool, broccoli en prei
    De koolraap eten we zelfs rauw…als snack
    Smakelijk

  3. mizzD

    Boerenkool en zuurkool.. heerlijk! Rode kool vind ik ook lekker, maar vriendlief niet.. dus dat eet ik dan als hij eens niet thuis eet. En bruinebonensoep maak ik elk jaar minstens één keer (voor de visite die op m’n verjaardag mee willen eten) en dan meteen een hele grote pan, zodat ik ook nog in kan vriezen voor een paar keer.
    De ondertiteling van het filmpje is wel heel apart hahahaa! Maar de hond vind ik sowieso toch het leukste hahahahaa!

  4. Melody

    Nou inderdaad, kom maar op met die Hollandse Winterpot 😉 Ik lust ze ook allemaal graag.. met een speklapje af en toe of een gehaktgerecht of een hemaworst…. niet te versmaeden

  5. Dorien

    Lekker die wintergroenten. Hier maken we “grønlangkål ” van de boerenkool. Een soort boerenkool a la crème. En rode kool komt zelfs met de kerst op tafel. Stamppotten zijn oerhollands en hier niet te zien.

  6. Karel

    mogge Hans
    voor die stamppotten kan je me wakker maken , zuur en boerenkool 😋
    verschillende soepen ook wel , en ja ik zou net als jij ook meer aan de kilo’s denken , ben dol op die worsten 🙂

    geniet de dag

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *