Stoppen met roken.

Het volgende artikel las ik het volgende artikel: ’Tabaksindustrie moet worden vervolgd’.
De tabaksindustrie is misdadig bezig, en maakt zich schuldig aan een misdrijf, namelijk zware mishandeling van mensen die roken.
Dat vinden advocate Bénédicte Ficq en longkankerpatiënt Anne Marie van Veen, die een actie starten om strafrechtelijke vervolging van de industrie af te dwingen.
Nu is dit voor mij niet nieuw, want dit was voor mij de rede om 38 jaar terug te stoppen met roken.
Zelf ben ik opgegroeid in de tijd dat roken nog algemeen werd geaccepteerd en dan ook volop werd gedaan.
Ik was 14 jaar dat ik met roken begon, eigenlijk vrij normaal in die tijd.
Maar het was ook begin jaren 80 dat de discussie over roken en gevolgen voorzichtig begon.
Toen ik 20 jaar was zaten we thuis een actualiteiten programma te kijken op de tv, dat ging over roken en de schadelijke gevolgen.
Tot dat de journalist aan de sigaretten fabrikant de volgende vraag stelde: “wat zou u er van vinden als uw product op langere termijn dodelijk is?”
De reactie van de man verbaasde me, want het interview werd afgebroken onder de mom van “die vraag zou niet gesteld worden, dat is niet de afspraak”, hij was echt erg boos.
Dit was voor mij de reden om per direct te stoppen met roken, want als de fabrikant een normaal antwoord had gegeven zou ik me niet in de maling genomen voelen.
Voor mij stond vast roken is slecht.
Ooit was ik bij de huisarts in verband met mijn allergie, ik zei met een gekke bek “en dan rook ik ook nog niet” .
Haar antwoord was voor mij een verrassing, maar ook een bevestiging van wat ik al dacht, ze zei namelijk; “in tabak zit een hoest remmend middel , daarom gaan mensen die stoppen zo hoesten” .
Er kunnen 100.000 reden aanvoeren om iemand overhalen om te stoppen met roken, maar het zal de persoon zelf moeten zijn die de beslissing neemt, niet om een ander te vrede te stellen, want dat werkt niet.
Zelf moet je “nee” zeggen, hoe makkelijk het ook klinkt, hoe moeilijk kan het zijn.
Maar je doet het voor jezelf en ik ben blij dat ik toen de keuze heb gemaakt.
Voor iedereen die twijfelt, stop gewoon, gooi je sigaretten weg, niet eerst pakje leeg roken, nee de knoop definitief door hakken, zal niet altijd makkelijk zijn, maar wel de weg naar een rookvrij leven.

9 gedachten over “Stoppen met roken.

  1. Bertie

    Tja, roken is ongezond, dat weten we allemaal. Het praatje van Fick en Van Veen is flauw, de manipulaties van tabaksfabrikanten zijn al eveneens al heel lang bekend.
    Maar ook: ik heb een paar goeie herinneringen aan roken; we voelden ons er heel fijn mee toen we zestien waren en de ontspanning die het bood bij stress was prettig. Op de MULO ging de dirrek zelfs met een pakje Stuyvesant rond om ons op ons gemak te stellen voor het eindexamen.
    Ik vraag me nog steeds af waarom er geen goed middel is dat de tabak vervangt. Alcohol is geen optie.
    (Zelf rook ik al vijftien jaar niet meer.)

  2. Lies

    ‘k Heb lange tijd 2 pakjes daags gerookt, Hans. ‘k Ben gestopt voor een weddenschap. Sindsdien zou ik, een zeldzame keer, bij iets wat me heel erg negatief treft (zoals enkele weken terug), één (zwaar) sigaretje durven roken, heel bewust. Daarna is ’t weer gedaan.
    Lie(f)s.

  3. Trudy

    Roken, brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Ik was er vroeger ook ingetrapt. Maar zo logisch, het werd verkocht als iets wonderbaarlijks, een sprookje, die reclames waren zo mooi en als puber ben je daar zo bevattelijk voor. Ook ik ben dadelijk gestopt toen het langzaam doorsijpelde dat het slecht was. Ik ontwikkelde een chronische bronchitis en mijn huisarts vertelde mij dat het door roken kwam. ( jaren 80 )

    Maar het maakt meer kapot, je botten worden broos, mensen die roken hebben slechtere botten, maagproblemen, slecht gebit en longen en wat toch elk echtpaar moet aanspreken, mannen krijgen er en slappe van en moeten dat compenseren met Viagra.

    Ja, vervolgen!

  4. די מריו

    Persoonlijk denk ik dat de mens het eigenlijk al heel lang weet dat het slecht is. En hoe moeilijk het ook is, stoppen zul je toch zelf moeten doen. Twee jaar alweer hier aan deze kant en elke keer nog blij dat ik gestopt ben.

    Love As always
    Di Mario

  5. Ferry & Jacqueline

    Gelukkig hebben wij nooit gerookt. Ik heb op tv gezien. Je weet dat roken heel slecht is. Gewoon niet roken. Ik vind wel erg ver gaan met zulke opmerkingen van deze vrouw. Roken blijft altijd schadelijk.
    Fijne dag Hans.

  6. Morgaine

    Zit er een anti hoestmiddel in, really? Dan snap ik ook waarom ik daarom zo moet hoesten als ik stop…. en dat is nu net de reden dat ik dus eigenlijk blijf roken, wel ben ik gehalveerd sinds ik haak, dus sinds kerst…. vorig jaar, en dat is al heel wat, voor mij.

    X

  7. Leidse Glibber

    Ik ben nu drie jaar gestopt en het bevalt mij nog steeds erg goed. Ik vind het wel te ver gaan om de directeuren achter de tralies te krijgen. En mensen die zeggen ik wist niet dat het schadelijk was, kom op we weten al jaren dat het ongezond is.

Reacties zijn gesloten.