Linkshandig.

Afgelopen zaterdag 13 augustus was het Linkshandigendag, een dag waar ik erkenning en herkenning in vind.
Want linkshandig zijn is niet altijd even makkelijk in een rechtshandige maatschappij.
Rechtshandige koppelen onbewust alles wat rechts in een ruimte gebeurt met ‘goed’, linkshandige hebben dat met alles wat links in een ruimte is.
Maar die onbewuste koppeling kan worden veranderd, door mensen te verhinderen met hun ‘voorkeurshand’ te werken.
Dat de hersenen van links- en rechtshandige anders werken, was al bekend uit eerder onderzoek, klik hier om te lezen.
Casasanto vroeg proefpersonen om te kiezen tussen twee aan te schaffen producten. Rechtshandige hadden de neiging om te kiezen voor het product dat ze rechts zagen en linkshandige kozen meestal voor de linkeroptie.

Dat klinkt mij bekend in de oren, want de computermuis lag thuis links van het toetsenbord.
Gevolg was dat de kinderen de muis ook linkshandig gingen gebruiken.
Ik heb mezelf toen snel aangeleerd om de muis rechtshandig te gaan gebruiken, zodat de kinderen, die rechtshandig zijn, de muis niet verkeerd leerde gebruiken.
Vervolgens onderzocht Casasanto hoe rechtshandige denken over goed en slecht op het moment dat hun rechterhand ‘niet werkt’, hetzij als gevolg van hersenletsel of minder extreem, door het dragen van een dikke skihandschoen.
Bij beide groepen bleek de eerste koppeling omgedraaid te worden: ‘rechts is goed’ werd ‘links is goed’.
Nadat de proefpersonen met de skihandschoen ongeveer twaalf minuten hadden bewogen met hun ‘verkeerde’ hand gingen zij deze als zijnde hun ‘voorkeurshand’ gebruiken, voor linkshandige werkte de proef het hetzelfde.
Voor mij is het misschien wel oud nieuws, want een linkshandige persoon past zich in heel veel handelingen feilloos aan de rechtshandige omgeving.
Denk maar aan een schaar, de blokkeerknop op een boormachine of schuurmachine, muis bij de pc, kopje wat geserveerd wordt, het bestek bij een etensbord, enz.
En in mijn school tijd het verplicht rechtsschrijven, zal ik volgende week een logje over schrijven.
Nee linkshandig zijn is geen voordeel, je zult je vaak aan de rechtshandige meerderheid aanpassen.


Mijn linkshandige gelpen, ooit cadeau gekregen van mijn begrijpende oudste zoon.

12 gedachten over “Linkshandig.

  1. Sjoerd

    Ik ben rechtshandig maar kan ook met links goed uit de voeten. Alhoewel ik moet zeggen dat de coördinatie met links minder aan het worden is op leeftijd.

  2. Bertie

    Twee van onze kinderen zijn linkshandig en hoefden niet rechtshandig te schrijven. In dat geval hadden we geprotesteerd of ze op een andere school gedaan.
    Computermuis en schakelauto’s leveren geen problemen, van het begin af aangewend.

  3. Ferry & Jacqueline

    Muis leren dan met linker hand is best wel moeilijk. Ik gebruikte ook links met muis. Terwijl ben ik rechtshandig. Pen hebben dan ook. Het is wel handig voor de mensen en kinderen die linkshandig bent.
    Fijne zonnige dag.

  4. די מריו

    Toen Yaron een half jaar geleden zijn rechterhand zwaar gekneusd had, ging hij moeiteloos over in links. Maar nu.. is hij gewoon weer rechts.. Kinderen zijn niet zo moeilijk…

    Love as always
    Di Mario

  5. Morgaine

    Ik ken de verhalen, van mijn eigen moeder natuurlijk, mijn moeder is dan hier en daar twee handig, tegelijk doet zij dingen ook absoluut linkshandig, het is nu eenmaal dominant, gelukkig toen mijn dochter kwam, waren er al veel linkshandige spullen te koop, zelfs baby bestek, dat maakt het in het nu wel makkelijker. 😉

    X

  6. Peter

    Ik heb van mijn schooljuf, als 6 jarige, een paar flinke meppen gehad omdat ik rechts ‘moest’ schrijven. Dat handschrift is het ook nooit meer geworden, haha nog rotter leesbaar dan dat van een huisarts.
    Benieuwd naar je logje hierover.

  7. Leidse Glibber

    Ik ben toch wel blij dat ik rechtshandig ben want het klopt inderdaad wat je zegt als linkshandige zal je je vaak aan rechtshandigen moeten aanpassen

Reacties zijn gesloten.