Graham Nash – Chicago.

Soms wordt het zoeken naar een gouden terugblik beloond door een nummer waar je gelijk van uit je dak gaat.
Neem nu het nummer wat “Graham William Nash” die geboren is in Blackpool op 2 februari 1942 en ooit schreef hij als Engels zanger en songwriter de mooiste hits.
Hij is begin jaren zestig bekend geworden als zanger van de band “The Hollies” en had daarna succes met “Crosby, Stills & Nash” .
In de jaren zeventig en tachtig trad Nash op als activist tegen onder meer kernenergie en
walvisjacht.
Zijn zingende ambities worden al vroeg duidelijk, wanneer hij op de lagere school al samen met een vriendje in het koor gaat zingen en starten later samen het bandje “The Two Teens” .
Ze worden ontdekt door “The Deltas” en na enig gewissel in de samenstelling vormen ze samen The Hollies, waarvan de naam is afgeleid van Buddy Holly.
Zowel Graham als zijn vriend “Allan Clarke” spelen in deze band allebei gitaar en zingen, zowel achtergrondzang als lead en door de samen zang in The Hollies zijn alom bekend geworden.
In 1963 brengen ze hun eerste single “Just Like Me” uit en bereiken hiermee de 25ste plaats in de Engelse hitlijsten tot tevredenheid van hun platenmaatschappij.
Hun tweede single “Searchin” bereikt zelfs de 12e plaats.
Toch betreft het hier steeds covers van reeds bestaande nummers, maar “’We’re Through” is een uitzondering omdat het hun eerste zelfgeschreven single is.
Het niveau van de teksten, geschreven door Nash, Clarke en “Tony Hicks” wordt steeds beter en beter en uiteindelijk krijgen ze bij de platenmaatschappij van “Dick James” een kans om hun eigen nummers uit te geven.
Door de samenwerking ontstaan de meeste hits van de Hollies zoals “Bus Stop”, “Carrie Anne” en “King Midas In Reverse”, dit nummer is ontstaan door het experimenteren met psychedelische middelen, het is weliswaar een bijzonder vrolijk nummer ontstaan onder invloed van drugs.
Het gevolg is dat het publiek van The Hollies is dit echter niet gewend is van de band en het nummer slaat niet aan net als het album “Butterfly” dat vol staat met prachtige nummers, wordt een flop vanwege de lage verkoopcijfers.
Nash zelf is er zelf echter erg tevreden over en hij speelt het nummer later met Crosby Stills Nash and Young nog regelmatig live.
Als het tweetal in 1968 naar Engeland komt, besluit Nash The Hollies te verlaten en hij verhuist naar Californië en begint aan opnames met Crosby en Stills, het eerste album “Crosby, Stills & Nash” komt in juni 1969 uit.
Op de hoes van het album zit het drietal in de verkeerde volgorde op een oud bankstel voor een oude woning en als ze een week later teruggaan naar het huis om de foto opnieuw te nemen, blijkt het huis gesloopt, zodat de hoes hetzelfde blijft.
Zijn muzikale bijdrage aan het album is beperkt, maar vocaal is hij in praktisch in ieder nummer te horen en iIn het nummer “Marrakesh Express” speelt hij ook gitaar.
Daarna brengt de band, inmiddels vergezeld door “Neil Young”, hun tweede album uit onder de titel “Déjà Vu” .
Ondanks het nummer “Teach Your Children”, wat een super hit is en hen de eeuwige roem oplevert, gaat de band kort daarna uit elkaar.
Graham gaat als soloartiest aan de slag en hij brengt in 1971 het album “Songs for Beginners uit” .
Hierop staat onder andere zijn grote solosucces “Chicago”. Met het nummer “I Used To Be King” bevestigt Nash nog maar eens een groot zanger en songwriter te zijn.
Het nummer “Chicago” geschreven door Graham Nash kwam uit op een single met “Simple man” op de B-kant.
Deze week is de Gouden terugblik het nummer Chicago van Graham Nash, gewoon omdat het een herinnering aan de jaren 70 is en hij vandaag ook nog eens jarig is.

14 gedachten over “Graham Nash – Chicago.

  1. rebbeltje

    Zo je hebt hier een stel gouwe ouwe staan…namen die ik al lang was vergeten maar als je ze dan zo in een blog ziet staan ga je toch ff zoeken… 😉

    Groetjes

  2. Mirjam Kakelbont

    Een geweldig nummer! En zo lang al niet gehoord. Dat flik je me nu elke keer (-:
    “Crosby, Stills & Nash. Een zegen voor de mensheid. En ik lees hier voor het eerst dat Nash eerst in de Hollies zong. Ik schaam me gewoon een beetje…
    Lieve groet

  3. mizzD

    Ja er zijn zo van die artiesten die gewoon een keigoede stem hebben.. al vond ik die van Nash altijd meer een tweede stem hehe.
    Groetjesss!

Reacties zijn gesloten.