Verspilling.

Help de olie en gas voorraad raakt op, wat nu!
Het klinkt paniekerig, maar dat is het ook.
Zomaar omschakelen is best lastig, want als je energie verbruikt moet het ook worden
opgewekt of worden opgepompt.
Nu speelt dit al langer, maar blijkbaar wordt de noodzaak een beetje onderschat.
Zo denkt men nu in no time wind en zonne-energie te kunnen opwekken,
maar dat gaat niet zomaar een twee drie.
Nee, daar komt nog heel wat voor kijken om dat op te lossen.
Ook al wil men nu de bedrijven verplicht meer energie te laten besparen, zo zijn er nog wel meer bronnen waar het nodige aan energie kan worden bespaart.
Zo vraag me vaak af wat het nut is om buiten vuurtjes te stoken of verwarming te plaatsen om warm te blijven op een terras, ga gezellig binnen zitten.
Wil je toch buiten zitten accepteer dan dat het buiten kouder is dan binnen.
Neem nu winkels die hun deuren openzetten en een wolk van warmte naar buiten stoken.
Als je drie meter vanaf de gevel voorbij loopt voel je de warmte nog op je af komen.
Men gebruikt dan als excuus, als de deuren dicht zijn komen de klanten minder snel binnen.
Maar bij winkels waar de deuren dicht zijn zie je ook klanten lopen.
Zo is hier pas vorige week de feestverlichting verwijderd, kon ook wel wat eerder,
of gewoon uitschakelen.
Blijkbaar is de mens nog te verwend uit het verleden om maar energie te gebruiken
zonder beperking.
Maar dat is ook weer niet waar zo hebben we al eens een oliecrisis gehad en kon het elektriciteitsnet vroeger de vraag ook niet aan, zodat er wijken omstebeurt werden in en uitgeschakeld.
Blijkbaar zijn we verwend in ons energie verbruik door een storingsvrije stabiele levering.


Op de op tentoonstelling “Energie Anders” in 1980 wist men het al.
Of toch ook nog niet helemaal!

14 gedachten over “Verspilling.

  1. Mirjam Kakelbont

    Ik vind het rete-irriant. Jij doet je best om zuinig om te gaan met licht, gas, energie, whatever. En anderen verspillen het alsof het water is.

  2. Renesmurf

    Mensen mogen niet meer binnen roken, dus zitten ze op de terrassen, en daar is het dus lekker warm. Ja, voor mij hoeft dat ook allemaal niet, al die overdreven luxe.

  3. Matroos Beek

    Men weet al lang dat de fossiele brandstoffen uitputtelijk zijn en opgeraken… jammer dat men zo lang heeft gewacht met het zoeken naar alternatieven. Kernenergie vind ik geen goed alternatief omwille van het kernafval en vooral ook de zeer ernstige gevolgen als er iets misgaat.
    Maak de zonnepanelen betaalbaar zodat iedereen over kan gaan op elektrische verwarming. Hier zouden wij best ook gebaat zijn bij een privéwindmolentje. Wind zat.
    En ja, die terrasverwarmers en opendeurwinkels zijn mij ook een doorn in het oog. Onbegrijpelijk.

  4. rebbeltje

    Alles weg…overnieuw dan maar 😉
    Je haalt wat aan en toch denken we allemaal dat we zuinig zijn, maar kan altijd beter.

    Groetjes en fijne avond

  5. Zilvertje

    Ja, je noemt heel wat punten op die beter kunnen, dat van die feestverlichting nu pas weg is echt een giller! In de winkelstraat van Zaandam is een winkel die ook altijd haar deuren op heeft, Cool-Cat, nou dat zal me toch een stookkosten geven.

    Zelf draag ik mijn steentje bij door heel zuinig om te gaan met gas en stroom ( ook eigen belang ) maar mijn kinderen thuis die zijn nog erg makkelijk, ik zeg wel eens, als je niet boven bent, doe het licht uit, want ik betaal er wel voor en de wereld vervuild harder, maar ik denk dat ze toch zeker dertig moeten zijn wil bij hen dat muntje vallen.

    Ik krijg, nou ja, zelf gekocht, in april mijn zonnedak, ik heb al een nieuwe gas-en stroommeter en als ik niet zoveel onkosten had aan mijn huis, de fundering, de gevel en het dak, dat moet eerst voor de zon er op komt, dan had ik ook al een warmtepomp gekocht, nu is er veel te koop met subsidie, of met teruggave van BTW, er is een speciaal loket, daar helpen ze je met van alles en nog wat, ik heb meegedaan met de actie van de gemeente Zaanstad, dan kopen ze collectief in en alles gaat dan heel gestroomlijnd, nou ik ben benieuwd. Ik hoop echt ook zo snel als kan van het gas af te komen, want wat de mensen overkomt in vooral Groningen, maar het is groter dan Groningen is vreselijk, en de techniek is er, maar mijn geld gaat hard, maar ik doe wat ik kan. Mooi onderwerp hoor!

  6. Sjoerd

    Geen gas meer lijkt me ook voorlopig geen oplossing. Hier in Heerlen willen ze dat iedere huiseigenaar 20.000 euro gaat betalen om tot een structurele oplossing te komen.

  7. Willy

    er is toch heel wat veranderd sinds 1980 Hans..

    als je bv de enorme windturbines van nu bekijkt

    en werd veel geïnvesteerd in zonne energie, maar het rendement is beperkt en de kostprijs valt tegen..

    nieuwe biomassacentrales worden wegens de luchtvervuiling niet meer gebouwd

    de energienormen voor nieuwbouw zijn wel ingrijpend, een woning moet bijna energie neutraal zijn
    dat betekent isolatie, ventilatie, een warmtepomp of zonnepanelen

    maar stroomonderbrekingen hebben we gelukkig nog niet gekend

    maar van energieverspilling is men zich niet goed bewust

    prettige dag

  8. Villasappho

    Ik zie dat verbruik overal en vraag me echt af of die mensen geen tv kijken. Die blowers in winkels worden ook te weinig schoongemaakt waardoor ze brandgevaarlijk worden en het vuil rondgeblazen wordt.

  9. mizzD

    Er zal die enorme omslag komen.. dat alle gasaansluitingen in de huizen weg zullen gaan en we andere energievoorzieningen als warmtepompen zullen gaan krijgen. Ik kijk er niet naar uit, maar ik ben dan ook iemand die niet van veranderingen houdt.. het zal wel móéten, want het gas raakt gewoon op. En we hebben die gasaansluitingen ook niet altijd gehád per slot.. da’s ook een omslag geweest.. veranderingen zijn soms noodzakelijk.
    Ik ben wél altijd heel zuinig, krijg elk jaar flink wat terug van de Eneco en kan me ook ergeren aan die winkels met die warme lucht die zo naar buiten waait. Zo zonde!
    Groetjessss!

  10. די מריו

    Wij hebben diverse fases… lekker weer, deur open. minder weer, deur dicht.. vrieskou , deur dicht, kachel aan. Niet te warm, want er moet ook nog gewerkt worden. Ik hou wel van frisse lucht, dus bij tien graden gaat de deur al weer open. Maar de kachel komt niet aan voordat de deur dicht is. En als je maar duidelijk laat zien dat je open bent, komen ze wel. We moeten wel zuinig zijn, we hebben maar één aarde.

    Love As Always
    Di mario

  11. ZON-nebloem

    ja, wat zijn we zonder al die energie…..
    ik hoop dat er een milieurvriendelijke oplossing komt
    Een @->- voor jou.

Reacties zijn gesloten.