Luchtkwaliteit.

Het was wel schrikken toen ik gisteren op de website van de “NOS” las dat gemeenten
maatregelen moeten nemen om snel de luchtkwaliteit te verbeteren.
Vooral de vervuiling van hout stook is schrikbarend, ik dacht altijd dat de boosdoener het Maar volgens het Longfonds is autoverkeer verantwoordelijk voor zo’n 13 procent van de
stikstofdioxide in de lucht, hout stoken heeft een aandeel van ongeveer 10 procent.
Dat het stoken van hout zo’n grote vervuiler is was mij niet bekend en stemt me niet vrolijk.
Dat komt natuurlijk dat ik al langer met long problemen rond loop.
Nu wordt er door gemeenten in de provincie de “Utrecht” al samengewerkt om de luchtkwaliteit te verbeteren in een samenwerkingsagenda Gezonde Lucht.
Zo heeft het Longfonds een “ website ” gelanceerd waarop je kunt kijken hoe het met de luchtkwaliteit in je gemeente gesteld is.
Nou dat heb ik gelijk maar gedaan en moet zegen dat de luchtkwaliteit in mijn omgeving matig was.
Een teleurstelling want ik dacht redelijk groen te wonen vlakbij het park in een redelijk groene wijk, maar wel op steenworp afstand van de A1.
De mogelijkheid om een reactie achter te laten op de “ website ” heb ik gelijk maar met beide handen aangepakt.
Het Longfonds geeft de reacties door aan de gemeenten om veranderingen te weeg te brengen.
Hopelijk komt er nog een positieve verandering in de luchtkwaliteit, daar heeft iedereen baad bij.

16 gedachten over “Luchtkwaliteit.

  1. Bertie

    Hier ook, 4,1. Niet zo goed als nul .
    Ik zou niet weten wat er aan te doen. De varkens uit de provincie verdrijven?

  2. Willy

    hout stoken is hier bij ons een grote vervuiler Hans..

    men denkt nu aan om subsidies te geven voor het aanschaffen van houtkachels die de uitstoot beperken..maar of dat nu een goed idee is, durf ik te betwijfelen

    groeten

  3. Zilvertje

    Zelf heb ik er ook zorgen om, hier is de luchtkwaliteit vaak slecht, ik zit ingebouwd allemaal eneorme wegen om me heen en dat wordt alleen maar erger, als ze wegen gaan doortrekken, ik zou zeggen, ruil van werk, zetceen ruilpoel in, laat mensen die het rijden zat zijn, werken in hun woonplaats, in elk geval op fietsafstand, dat dit er nog niet is, vind ik vreemd, dan heb je minder wegen nodig, minder vervuiling. Ja, die stomme kachels, ja, heel knus voor de eigenaars, maar ze stinken en ontnemen je de adem. Als ik jong was, ging ik in de politiek e zou ik heel veel willen veranderen.

  4. klaproos

    akelig hé Hans als je dan al slechte longen hebt zit je hier niet op te wachten lijkt me….

    dank je wel dat je een mooie plaat zoekt voor de dieren in de oostvaardersplassen..

    Op radio npo 1 zei : Esther Ouwehand van partij voor dieren, wij steunen het niet bijvoeren beleid, omdat experts uit het buitenland zeggen dat het niet hoeft….. in het buitenland wordt nu zelfs gezegd, voer de wilde dieren bij tijdens kou?? die dieren daar hebben geen hek om zich heen..

  5. Peter

    Het gemene van fijnstof is dat je niet ziet of hoe dan ook merkt. En als je het gaat merken kan het vaak al te laat zijn. Ik woon hier tussen de A4 en de A20 en naast Rotterdam-Airport, en kan bijnkans elke week buitenkozijnen schoonmaken. Kan je nagaan.

  6. די מריו

    Ik kan me toch niet voorstellen dat de lucht hier nog slechter is dan in de buurt van de botlek. Ik had hier 3.5. Ik weet wel dat als ik vroeger al in de buurt van Dordt kwam, dan werd het met mijn ademhaling moeilijker dan hier in de bossen. Een openhaard heb ik niet meer, dus hout stoken doe ik niet.

    Love As Always
    Di mario

    1. mizzD

      Hij gaf dat toch echt aan hoor, 3,3.. waarom zou ik het verzinnen? het viel mij dus ook heel erg mee.
      Ik woon wel in de groenste wijk van Rotterdam-Zuid ongeveer.. dus wie weet helpen al die bomen wel wat mee.. maar de Botlek is hier toch écht niet ver vandaan.. en we zitten ook vlakbij de Ridderster.. dat knooppunt van rijkswegen dat wel spaghetti lijkt van boven. Daarom ook dat ik zelf ook verbaasd was over die 3,3.. maar het stond er toch echt.

  7. Leidse Glibber

    Er zitten plekken bij waar je je rot van schrikt. Ik weet dat destijds in Den Haag een straat heel erg zwaar vervuild was , regelmatig moest ik er een klant bezoeken dan voel je je toch niet echt lekker 🙂

  8. mizzD

    Van 0 tot 3 is ‘goed’.. het was hier bij mij 3,3.. en dat is dan meteen ‘matig’.. dat is wel een beetje naar jezelf als Longfonds toerekenen vind ik hoor! Het viel mij reuze mee.. we wonen hier ook wel in het groen, maar de Botlek is vlakbij hè.. en een grote stad als Rotterdam, daar zal het sowieso allemaal niet echt goed wezen.. ze waarschuwen al tijden dat de lucht hier niet echt gezond is. En als het dan maar zo’n klein stukje over die ‘goede’ cijfers is..!
    Leuk dat je die link plaatste naar die check.. was wel nieuwsgierig.
    Groetjesss!

Reacties zijn gesloten.