Brommers.

Soms zie je ze nog wel eens voorbij komen, brommers.
Niet de moderne scooter, nee de echte brommer uit vele lezers en mijn jeugd.
Nog bereden door nozems, of zoals ik gewoon om naar mijn werk of op vakantie te gaan.
En er zijn wat merken brommers, kijk maar op “ brommer.nl”, de beide brommers op de header heb ik ook nog gehad.
Maar de tijden veranderen en men is al jaren bezig de “vervuilende” brommer,
naast de oldtimers auto te gaan weren uit de steden.
Zo is men in “ Amersfoort” er van overtuigd dat de vervuilende brommers moeten worden
geweerd uit de binnenstad.
Brommers en snorfietsen ‘met uitstoot’ zouden vanaf 1 juni 2020 niet meer welkom zijn in de binnenstad.
Weet niet eens of het al wordt gehandhaafd.
Vanaf 1 januari 2025 moet een verbod ingaan voor de hele gemeente.
Helaas maar waar, maar de brommerrijders zijn meestal gewoon hobbyrijders die af en toe met mooi weer hun brommer van stal halen om een stukje te gaan toeren.
Helaas zal hun hobby dus worden beperkt tot het buitengebied, voor hoelang is dan de vraag.
Maar goed ik ga braaf op de fiets, want mijn vervoer uit het verleden,
heb ik niet meer in het heden.


Een “ Sparta” Sport 3V, Cilinderinhoud 48 cm3.
Productie jaren 1969 t/m 1978.
Ook wel Nozembromfiets of Herenbromfiets genoemd.

De “ Puch” is een Oostenrijks merk van bromfietsen, motorfietsen, fietsen en inbouwmotoren.
Cilinderinhoud 48 cm3.
Productie jaren 1919 t/m 1989.

Edo Brunner door de Bocht:
Brommers – di 22 mei 2018 [RTV Utrecht]

23 gedachten over “Brommers.

 1. Tine de Jong

  Lang geleden dat ik er nog eens op zat en ik zag ook wat oude bekende die je toen veel zag. Maar door de deuken en kreuken die ik eens op liep met mijn brommertje heb ik nooit meer erop gereden.

 2. Mirjam Kakelbont

  Brommers…breek me de bek niet open. Meestal leende ik de Puch van mijn moeder. Totdat ze vond dat het te gevaarlijk voor me was. Gewoon een rotsmoes omdat ze wilde dat ik ‘m niet meer gebruikte. Terwijl m’n broer ‘m geweldig had opgevoerd. Mijn vriendin reed op een Tomos met hoog stuur. Dat was een tof ding!

 3. rebbeltje

  Zelf had ik een Batavette
  Leuk ergens heb ik er een blogje van in concept staan…voor in het nieuwe jaar dat wel haha
  Zo nu muziek luisteren en intussen de kerstboom versieren.
  Groetjes

 4. mizzD

  Ah.. de echt stoere jongens reden op van die buikschuivers.. en de meer hippie-achtigen op zo’n Puch hehe. Ik heb op beide achterop gezeten hahahaa!
  Toen onze woonwijk 100 jaar bestond (3 jaar geleden) was er een oldtimerdag georganiseerd en was er ook een hele groep met oude brommers verzameld.. echt leuk om te zien! Heb er nog over gepost toen!

 5. Nicole+Orriëns

  Hier op het platteland waren brommers erg populair. Zo gauw mijn buurjongen 16 werd nam hij een brommer en ging daarmee naar school. Mijn zusjes en ik mochten geen brommer, en ploeterden dus voort op onze fiets.

 6. Sjoerd

  Ze moeten gewoon een uitzondering maken voor de oldtimers. Ouder dan 25 jaar of zoiets. Ik heb er met Moppie gelukkig geen last van en kan overal komen.

 7. John

  Ik reed op een Tomos. Heerlijk ding. Ik denk als ik er een in goede staat kon kopen dat ik het misschien wel deed, Puur uit nostalgie. En dat weren van die voertuigen is de plank misslaan volgens mij.

 8. Yova

  Ik heb ook wel eens gezien. Dit is zo ouderwets. De eerste foto had toen onze broer ook zo 1. Daarmee heeft ongeluk gehad. Erg was het toen. Tweede foto is deze niet omgebouwd? Deze is erg in. Leuke film zo groepje rijden. Fijne dag.

 9. LeidseGlibber

  Ik vind het echt te ver gaan om deze brommers te weren. Het zijn echte oldtimers en vaak een grote hobby van de berijders. En dat kleine beetje uitstoot van die paar hobbyrijders zal toch ook niet uitmaken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.