Zonnegloren.

Vandaag een historische video van de Historische Vereniging Soest.
De film is gemaakt over het sanatorium Zonnegloren in Soest.
Doel van de film was tweeledig.
Enerzijds een beeld te geven van de zorg aan patiënten met tuberculose en anderzijds een beroep te doen op financiële bijstand.

13 gedachten over “Zonnegloren.

 1. Bertie

  Echt een naam voor zo’n gebouw.
  Ik ken er geen van dichtbij, ze stonden voornamelijk in bosrijke omgevingen. En in Zwitserland.

 2. mizzD

  Mooi oud filmpje.. en ze lagen dus buiten he, met hun bedden.. mijn pa heeft ook nog een tijdje op een ‘buitenschool’ gezeten. Zal toch met slecht weer en wind geen pretje geweest zijn.. ik neem aan dat het spul dan toch naar binnen gereden werd, net als voor die optredens!
  Dat röntgenapparaat ziet er cool uit haha.. lijkt wel een attractie in de Efteling! 😉
  Maar al maar goed dat er zulke instellingen waren.. zoiets had voor covid misschien ook wel opgezet moeten worden, zéker nu er zovele met longcovid blijvend tobben.

 3. Mijnnikonenik

  Gelukkig is deze ziekte bijna de wereld uit geholpen, alhoewel duikt het nog wel eens op. Had in de jaren 50/60 een neef die het had. Gelukkig goed genezen. Zo’n sanatorium toch ook een aparte plek.

 4. Dorien

  Ik weet het ook nog (oei ik word oud). Godzijdank is tuberculose vandaag de dag te bestrijden. Wat een elende was het om mensen zien weg te teren… Wat zijn we ver gekomen in ons medische vakmanschap!

 5. Lies

  Familie lag in zo’n hospitaal. De beelden staan op m’n netvlies gebrand. Er werd supergoed voor hen gezorgd.
  Lie(f)s.

 6. John

  Gelukkig is TBC voor een groot deel verdwenen, al schijnt het hier en daar de kop weer op te steken. Die werkkleding van die verpleegsters vond ik toen top.

 7. די מריו

  Daar ook al een sanatorium, die hadden we hier in de bossen ook nabij ziekenhuis Boerhaave, die ook al niet meer bestaat.

  Love As Always
  Dimario

Reacties zijn gesloten.