Suiker.

Na vier jaar heb ik vorige week weer een pak kristalsuiker gekocht, zelf gebruik ik het niet maar ik heb het in huis voor als er bezoek komt.
Mijn moeder had diabetes type een en ik zelf had type twee, dus ik ken de klappen van de zweep.
Thuis was het een geregeld leven met gezond eten en drinken, toen werd er heel anders tegen diabetes aangekeken dan tegenwoordig.
Kan me nog herinneren dat mijn vader de ingrediënten las op een pakje margarine, toen kwamen de eerste plastickuipje in de winkel.
Hij was zo verbaast dat hij las dat er ook suiker in de margarine zat, hij zei “hier zit ook al suiker in”.
Suiker was in mijn jeugd geen positief product om te gebruiken, maar wij de kinderen aten het wel, een boterham met suiker was best lekker.
Maar daarnaast dronken wij helemaal geen frisdranken dat was er toen nog niet.
Via het diabetesfonds.nl las ik dat de film that sugar film op de televisie kwam, deze heb ik uit nieuwsgierigheid gekeken.
Inderdaad krijgt men als men er niet op let onbewust te veel suikers binnen, maar over de inhoud van de film zijn ook genoeg kritieken te vinden dat deze rammelt.
Al met al kun je er wel van uitgaan als je een pak suiker koopt je beter beseft wat je koopt dan een product waar een hoeveelheid suiker in is verwerkt.
Als ik op de voedingswaarde lees van een pak suiker is het zo klaar als een klontje.

15 thoughts on “Suiker.

 1. Mirjam Kakelbont

  Sinds vier jaar eet ik geen suiker en (snelle) koolhydraten meer. Sinds ik dat doe, heb ik minder last van vermoeidheidsaanvallen. Na de suikerpiek in je bloed volgt een dip en daar kreeg ik ernstige vermoeidheidsklachten van.
  Als ik wil kan ik bijvoorbeeld wel een gebakje eten, maar dan moet ik zorgen dat ik voor die tijd voldoende eiwit eet, want dan vermijd je die piek/dip in je bloed.
  Goed dat je zo gezond bezig ben!
  Lieve groet ♥

 2. Bertie

  En toch kan een mens niet zonder suiker. De hersenen hebben het gewoon nodig.
  Maar het is al gauw teveel. Helaas.

 3. Matroos Beek

  Sedert twee jaar eet ik koolhydraatarm en probeer ik alle toegevoegde suikers zoveel mogelijk te mijden. Ik voel me er veel beter bij. Van nature ben ik een zoetekauw, maar ik heb het afgeleerd. Wat niet wil zeggen dat ik er soms niet erg naar verlang. Maar het neen zeggen tegen zoet gaat vanzelf nu.

 4. Lies

  ‘k Blijf toch ook een ‘zoetemondje’, Hans, al probeer ik suiker én zout (niet fanatiek) te bannen. ’t is onvoorstelbaar waar allemaal suiker in zit…
  Lie(f)s.

 5. Zilvertje

  Suiker is een sloper. Maar toch heeft het me jaren geduurd eer ik afscheid kon nemen van het schepje suiker in mijn koffie, nu is het gewend, als je het niet gebruikt, merk je hoe lang je met suiker doet, net als jij.

  Lees bij de reacties, roomboter, ja, dat is gezond, ook al hebben die fabrieken er ongeveer 40 jaar over gedaan om zich groot te maken en te zeggen dat margarine beter was, zelfs met medicatie er in, belachelijk en gevaarlijk. Al die kinderkoeken die ze van school moeten meenemen, gevaarlijk vol suikers als die drankjes. Wij drinken, thee, koffie en vers sinaasappelsap en veel water, heerlijk. Goed van je ouders dat ze er zo op hebben gelet.

  Wij proberen zo veel als mogelijk te eten zonder dat het uit een fabriek komt, niet alles lukt, maar het is veel lekkerder.
  https://www.noordhollandsdagblad.nl/zaanstreek/ongelofelijk-schapen-centrum-zaandam-video

 6. mizzD

  Wij kregen als kleine kindjes een boterham met boter en suiker en dan thee erover geschonken door ons mama gevoerd.. en lekker dat we dat vonden..! Maar we hadden ook limonadesiroop, meestal rode, soms ranja.. en dat dronken we in de speeltuin ook. Dat er vroeger meer tandbederf was begrijp ik achteraf wel.. ben al blij dat ik al m’n tanden nog heb hahaha.
  Tegenwoordig kan ik precies zeggen waarvoor ik suiker gebruik.. in de marinade voor nasivlees, in de chocolademelk in de winter en als ik zelf gebak maak.. appeltaart of abrikozenkoek zónder suiker maken lijkt me onmogelijk en bovendien mag je jezelf ook weleens verwennen hè! 🙂

 7. Yova

  Ik denk wel moeilijk is zonder suiker te gebruiken. Tegenwoordig zitten overal wel eens suiker erin. Maar is een beetje suiker dan. Boterham met suiker heb ik nooit gedaan. Zelfs in thee en yoghurt heb ik nooit gedaan. Ik vind helemaal niet lekker. Maar suiker zit wel ergens anders erin. Willen wel in de supermarkt ook wat aan doen. Minder suikers erin. Dit heb ik keertje gehoord? Hans ik wens jou fijne dag.

 8. ZON-nebloem

  bij mij zit dit in de familie,
  maar ik ben niet iemand die overal zomaar suiker op doet,
  ik hou niet van te zoet
  Een @->- voor jou.

 9. John

  Wij eten alleen roomboter. Margarine verdient de naam boter niet. Suiker mijd ik als de pest. Daarom zit ik nog zo strak in mijn vel 😀

 10. די מריו

  Eindelijk een transparant product 😉
  Bijna al het bewerkte eten bevat suiker. anders vinden we het niet meer lekker blijkbaar.

  Love As Always
  Di Mario

 11. Ka

  IK had gisteren weer een suikerpatiënte die vlak na het ontbijt kwam laten prikken: 17 komma nogwat! Bleek ze yoghurt met cruesli te hebben genomen, dat bevat per 100 gram ongeveer 27 gram suiker!

Reacties plaatsen niet mogelijk.