De vlotburg.

de Vlotburg” is een varend kasteel, met als aanvoerder Ridder Lenny Vries en die heeft Amersfoort vereerd met een bezoek.
Eerst werd er afgemeerd in de Eemhaven bij de Brandweer Kazerne Amersfoort-Centrum.
Maar gezien de bereikbaarheid van de Brandweer Kazerne werd de Vlotburg door de gemeente Amersfoort doorverwezen naar de “ Insteekhaven” bij de Isselt,
op de website staat een video.
De museumboot Vlotburg heeft al meerdere Europese landen bezocht, onder meer in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland geweest.
Het kasteelschip Vlotburg is een varend middeleeuws kasteel dat zeven weken lang in Amersfoort blijft liggen, tot en met 17 oktober van dit jaar.
Het kasteelschip opent de deuren voor bezoekers, die aan boord kennis kunnen maken met het leven van de gewone mens in de middeleeuwen.
Het interieur is helemaal ingericht in de stijl van de middeleeuwen.
Het schip is, net als Vries, interessant om te zien en te beleven.
Zo staat er een kasteelmuur met enkele torens op het vijftig meter lange schip.
Er zijn talloze voorwerpen uit die tijd te vinden, die hij grotendeels zelf gemaakt heeft.
Je vindt er wapens zoals bijlen, oud kookgerei en oude tonnen die als stoelen dienen voor de herberg en ook enkele van de meest gangbare martelwerktuigen uit die tijd.
Vries heeft het kasteel in 2002 eigenhandig op het schip gebouwd, zijn vriend Jan Westerhuis een timmerman hielp daarbij.
Nu ken ik het kasteelschip al heel lang, nog van uit de tijd dat het NCRV televisieprogramma Man Bijt Hond een bezoek brachten aan Ridder Lenny Vries, hij was toen nog niet zo lang actief.
Nu ik zelf wat minder mobiel ben, heb ik buurman Chris gevraagd om een paar foto’s van het museumboot vlotburg te maken.
Dat heeft hij met plezier gedaan, hij rijdt toch een paar keer per week langs de Insteekhaven.
De locatie, is eigenlijk niet zo aantrekkelijk voor de Vlotburg, de straat ligt open en er is geen aansluiting voor elektriciteit.


De boeg van de Vlotburg.


De ingang.


De stuurhut na een regenbuitje.


De achtersteven, met stuurhut.


Op de achtergrond beton fabriek Mebin Amersfoort.


Man bijt hond: Ridder met zeebenen, deel 1.


Man bijt hond: Ridder met zeebenen, deel 2.

19 gedachten over “De vlotburg.

 1. Wim

  Leuk verhaal, ik ken het geheel niet, al moet het hier toch al eens in de buurt zijn geweest lees ik in een reactie. Ziet er mooi en indrukwekkend uit, en fijn dat iemand de foto’s bij dit verhaal voor je maken, top ! Fijn weekend Hans !

 2. mizzD

  Dat kasteel is echt geweldig mooi gemaakt.. het zijn net echt oude bakstenen! En dat de straat open ligt draagt toch alleen maar bij aan de illusie dat het een echt kasteel is uit de riddertijd.. toen waren de wegen ook nog niet geplaveid! Aparte kerel wel.. maar dat zijn die luitjes uit Man bijt Hond altijd wel hè.. toch leuk dat mensen gewoon zichzelf mogen zijn.. er zijn er al teveel in in de stroom meelopen. 😉

 3. Marlou

  Ha Hans,

  wat enig!!
  Ik heb die uitzendingen over de Slotbrug nooit gezien.
  het si nieuw voor mij.
  Wat een grappige man.
  Een tikkeltje gestoord, maar dat maakt het juist zo leuk…

  Fijn om te zien, groetjes!

 4. John

  Ik vind dit 1, heel bijzonder, 2 geweldig dat het er is, 3 fijn dat je buurman Chris foto’s wilde maken ter aanvulling van je blog.
  Dit is ook echt een Man bijt Hond onderwerp.
  Jammer dat het op die plek moet liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.