De herfst.

De herfst heeft weer zijn intrede gedaan, en dat heft men nog niet echt gemerkt.
De hoeveelheid neerslag is nog mee gevallen, maar stel je gaat fietsen, of dan wel wandelend.
Als het regent wordt je nat en de rest van Nederland moet maar zien hoe ze het droog houden.
Aan de andere kant van de oceaan, in Amerika dus denk ik, vond men dit ook een buitengewoon fascinerend verschijnsel.
Twee onderzoekers begonnen daarom spontaan te onderzoeken wanneer je natter wordt: als je wandelt, of als je rent, maar fietsen zagen ze over het hoofd.
Na enig rekenwerk met verschillende voortgangssnelheden, (1,5 m/s voor wandelen en 4 m/s voor rennen) ontdekten de twee geleerden al snel dat een wandelaar die honderd meter door een miezerend buitje loopt zestien procent natter wordt dan iemand met meer haast.
Als het flink hard regent, is rennen nog gunstiger: Na 100 meter is de wandelaar 23 procent natter.
En wanneer je er ook rekening mee houdt dat de hardloper zijn bovenlijf voorover buigt, kom je zelfs uit op een verschil van 36 procent.
Het is dan ook ten zeerste aan te raden met een zo hoog mogelijke snelheid door de regen te sjezen.
Dat klopt zegt menig automobilist, daarom pak ik de auto met regen, kom altijd droog over, maar dat komt door de snelheid natuurlijk.

16 gedachten over “De herfst.

 1. Renesmurf

  ja, beetje vlugger scheelt toch iets, ik zag dat al eens in de wetenschapsquiz. En heb het ook nog onthouden. Maar rennen doe ik niet aan. Dan maar wat natter, maar wel wat meer tempo qua lopen, dan scheelt het toch iets.

  Reageren
 2. gerry

  Goede morgen hans;
  Nou ik heb een hekel aan regen hoor vlllll ik wordt liever niet nat.
  Ik kom jou even een heerlijke dag wensen maak er maar een lekkere dag van en geniet.
  De boodschappen hebben wij weer gedaan dus daar ben ik weer mee klaar deze week hihihi.
  Liefs en xxjes van Gerry

  Reageren
 3. Boerin Zonder Naam

  Ik ben ook eens aan het reken gegaan……
  Als ik zonder regenpak buiten aan het werk ben word ik 100% nat. Als ik een regenpak aangheb bij het zelfde werk wordt ik slechts 30% nat. Binnen in het regenpak bevindt zich namelijk condens van de transpiratie. Daarom werk ik bij regen liever binnen. De kans dat ik 100% droog blijf is dan groter.

  Reageren
 4. John

  Ik vind doorgaans heerlijk door de regen te lopen/joggen.
  Als ik om boodschappen moet als het regent pak ik de auto. Dat doe ik ook als de zon schijnt want de dichtstbijzijnde winkel ligt 20 km verderop.

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(Spamcheck Enabled)