Zwanen.

Vorig jaar april zat de familie zwaan zeer tevreden te broeden op het eilandje aan de Afrikaring in de wijk kattenbroek, Amersfoort.
Een rustige omgeving met voldoende groen om de afstand tussen de mensen en dier te bewaren.
vorige maand zat moeder zwaan weer op het nest en alles leek in orde te zijn, het blijft een mooi gezicht om te zien.
Een paar weken later liep ik weer langs het nest en toen was het nest verlaten, geen ei was er te zien.
Dus ik dacht misschien komt ze weer terug, dus de week erop weer eens langs gelopen, een goed excuus om te wandelen.
Maar het nest was nog steeds leeg.
De Afrikaring afgelopen en door gelopen naar de Aziëring en daar had de familie een nieuw nest gebouwd en ook eieren gelegd en is de rust weer gekeerd.
Ik vroeg me af waarom ze hun oude broedplek hadden verlaten en nu tussen de woningen zijn gaan broeden.
Bij het vergelijken van de foto’s van 2015 en 2016 viel me direct de oorzaak op, er is een terras aangelegd aan de kant van de broedplaats en die geeft onrust bij de zwanen.
Helaas dat men het terras heeft geplaatst, nu is de broedplek niet meer interessant voor de zwanen.
Verbieden kun je het terras niet, maar jammer is het wel.De broedplek 5 april 2015.


De broedplek 3 maart 2016.


De nieuwe broedplek 15 april 2016.

12 gedachten over “Zwanen.

 1. Bas de Leeuw

  Zwanendrifters, er zijn er meen ik 2, hebben het recht zwanen te kortwieken, dat is niet een veer afknippen maar een vleugelbot.
  Ze kunnen dan nooit ver weg, en de drifter kan er mee doen wat hij wil, dus als je bij de chinees eet…

  Reageren
 2. Morgaine

  Hier vertrekken ze omdat de gemeent hun nesten en het riet gewoonweg weg haalt, dan gaan ze dus elders zitten, onze zwanen zijn nu al twee keer verhuist, ik hoop toch echt dat de huidige plek nu gaat blijven, tweede jaar nu dat ze daar zitten waar ze nu zitten, en waar? Dat zie je morgen bij mij. Gewoon wel langs waar ze altijd al zaten, maar nu dichter bij een voetpad…. best gevaarlijk, gisteren stond papa zwaan praktisch naast de huizen daar, lol… pad ertussen, dan nest, dus ik ben maar even omgekeerd.

  X

  Reageren
  1. Morgaine

   Nee joh, de nesten worden niet geruimd als ze broeden, pas als ze weg zijn met jongen, midden in de zomer of zo of najaar, hahahaha Dan kappen ze de rietkragen gewoon ineens, en dan willen de zwanen niet meer schijnbaar, de nesten blijven ook liggen zelfs.. meestal, zo laag kappen ze dan ook weer niet, maar ze zoeken toch de hoge rietkragen op hier.

   X

   Reageren
 3. Gerry

  Goede morgen lieve vriend
  Wat een prachtige foto,s heb jij hier staan van die zwanen het zijn van die prachtige dieren he.
  Ik hoop vandaag of morgen toch eens de sleutel te krijgen dan kunnen wij daar beginnen hihihihi.Ik heb mijn vinger vandaag verschoond en heb er een klein stukje van de nagel af kunnen knippen ja ik hou die nagel maar goed kort en er een pleister om heen.Ik laat er geen kunst nagel opzetten denk ik die heb ik nog eens gehad en als je die stoot nou dan laten die ook laos maar krijgt mijn nagel ook weer een opdonder hihihi dus….gerry houd er gewoon een pleister om lijkt mij het veiligst
  Maak er een mooie dag van en geniet dikke kus doei

  Reageren
 4. Ferry & Jacqueline

  Wat leuk dat deze zwaan dezelfde broedplek heeft genomen. Heel apart om te zien op de foto’s. Derde foto deze familie zwanen hebben andere broedplek genomen. Leuke foto’s om te zien Hans.

  Reageren
 5. די מריו

  Zwanen hebben toch zo hun eigen redenen om ergens te zitten. Soms denk ik weleens dat het ergens te rustig is voor ze… 😉 Hier altijd veel zwanen en zwanen nesten. Blijft indrukwekkend om te zien.

  Love As Alwyas
  Di Mario

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(Spamcheck Enabled)