Groei.

Naast het gedoe met de eieren blijkt het heel goed te gaan met de economie in ons land.
Zo blijkt in het eerste kwartaal is de Nederlandse economie op jaarbasis met liefst 3,4 procent te zijn gegroeid.
Dit is nog maar twee keer eerder voorgekomen, namelijk in 2006 en 2007 toen werd zo’n hoge groei van het bruto binnenlands product behaald.
Zo waren er in het eerste kwartaal van dit jaar vele duizenden banen meer dan in het laatste kwartaal van vorig jaar.
Maar niet alleen in banen groei is het te merken, ook in het besteden van de consument.
Die bestedingen vinden niet alleen plaats in consumentenproducten, maar ook in onroerend goed.
Want de verkoop van vakantiehuisjes is opnieuw flink gestegen.
Dat betekend dat veel mensen genoeg case geld hebben om deze besteding te doen, een hypotheek op een vakantiewoning is niet mogelijk.
Maar niet alleen vakantiewoningen zitten in de lift, ook het investeren in eigen woning.
Zo is de gemeentelijke pagina over bouwaanvragen in het lokale krantje flink uitgebreid.
Tot voorkort stonden er veel minder bouwaanvragen dan nu, soms zijn het nu twee volledige pagina’s vol met aanvragen.
Dus het moet wel goed gaan met de economische groei, maar is die er ook voor iedereen?
Of heb ik iets gemist in mijn beleving?

12 gedachten over “Groei.

 1. mizzD

  Nu het weer ietsje beter lijkt te gaan met de economie, durven de mensen weer meer uit te geven.. in de jaren van de crisis bleef iedereen in z’n oude(re) auto rijden, verhuisde niet om niet duizenden euro’s erop te verliezen aangezien de huizenprijzen gekelderd waren.. er werd zelfs minder gescheiden, omdat men dat eenvoudigweg niet kon betalen!
  Maar nu worden de huizen weer meer waard, de toekomst lijkt weer wat stabieler wat werk en inkomen betreft.. niet zo gek dat alles dan aantrekt. Maar op spaargeld wordt nauwelijks nog rente gegeven.. dus waarom je geld dan op je spaarrekening laten staan ( als je dat hebt natuurlijk hè), als je er ook een vakantiehuisje voor kunt kopen, waarvan de prijzen dus in de lift zijn.. nu gekocht.. over een paar jaar wellicht duizenden euro’s meer waard!.. da’s meer opbrengst dan nog geen half procent rente..!
  Óf.. mocht het weer mis gaan met die economie in komende jaren, ben je met zo’n huisje verzekerd van goedkope vakanties.. ook wat waard.
  Het zal zéker niet voor iederéén zijn.. als er zó’n grote vraag is naar een Voedselbank bijvoorbeeld, kun je op je vingers natellen dat het voor heel wat mensen echt niet heel erg goed gaat..!
  Groetjesss!

  Reageren
 2. Matroos Beek

  Ik vrees dat ook de armoede toeneemt… maar daar zwijgt men liever over…

  En wat die eieren betreft… als daar maar geen oorlog van komt. Ik heb de Belgische nationaliteit en mijn man de Nederlandse. Vandaag heb ik al een paar keer mogen horen van hem dat het de schuld van de Belgen is. Ik heb hem gevraagd hoe het verder moet tussen ons als er oorlog van komt….
  Grapje hé Hans… 😉

  Reageren
 3. willy

  bij ons worden de rijker duidelijk rijker, en wie van een uitkering leeft (dat geldt ook voor de pensioenen) gaat er op achteruit..

  wat het aantal banen betreft, wordt iemand die slechts voor enkele uren werk vindt, ook in de statistieken als voltijds meegeteld..

  zo kan je alles bewijzen

  Reageren
 4. Peter

  Ik ken een gezin dat niet te vreten heeft, en niet westerse buren in de straat kreeg die een vette uitkering ‘krijgen’ zonder tegenprestatie. Ook de inrichtingskosten werden vergoed. Dit kost de economie toch alleen maar geld?
  Dus iets aan die groeicijfers klopt niet.

  Reageren
 5. John

  Het zijn maar cijfers. De werkeloosheid is volgens de cijfers ook gedaald maar dit is per definitie niet het geval. Er wordt alleen handig met de cijfers gegoocheld.
  Dat van die strandhuisjes zijn beleggers. Alleen dat vertellen ze er niet bij.

  Reageren
 6. Morgaine

  Wat Sjoerd zegt… zij die gewoon nog een baan hebben zijn erop vooruit gegaan dus dat kan weer, zij die dus in de minima zitten, gaan achteruit… daar zul je weinig meer vinden behalve …

  X

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(Spamcheck Enabled)