Kraanwaterdag.

Vandaag is het kraanwaterdag, maar wat houdt dat eigenlijk in?
Water drinken is gezond, zeker als je het vergelijk met suikerhoudende drankjes.
Dit geldt voor zowel jong en oud, water heeft een lichamelijk zuiverende werking.
Het doel van de kraanwaterdag dat leerlingen uit de bovenbouw van de basisschool alles te weten komen over kraanwater.
Men stelt dat het een gezonde gewoonte is om op één vaste dag in de week alleen kraanwater te drinken op school.
Wereldwijd onderzoek heeft aangetoond dat kraanwater drinken gezond is, want het is goed voor je hart, brein, stofwisseling, alertheid en het voorkomt hoofdpijn.
Eén suikerhoudend drankje minder per dag leidt al tot gewichtsafname bij schoolkinderen.
Daarbij signaleren leerkrachten dat leerlingen die zijn overgestapt om water te drinken zich beter voelen en zich langer kunnen concentreren.
Beter jong geleerd om het drinken van water positief te ervaren, dan overspoeld te worden wat de reclame voorschrijft wat goed voor een mens is.
Helaas is het dan weer wrang om te lezen dat het nieuwe kabinet in het regeerakkoord heeft opgenomen dat vanaf 2019 een verhoging van het lage tarief voorgesteld is van 6% naar 9%.
Ook op drinkwater wordt btw geheven en dat zou kunnen betekenen dat de belastingdruk op de drinkwaterrekening in de toekomst dus toe zal nemen.
Gelukkig is er inmiddels verzet tegen de btw-verhoging, ook de drinkwatermaatschappijen zijn tegen een verhoging van de btw op drinkwaterwater.
Want we mogen ons in Nederland gelukkig prijzen met gezond drinkwater uit de kraan.
Zelf drink ik met veel plezier kraanwater, geen plastic vervuilende flesjes en pakjes hier in huis.

17 gedachten over “Kraanwaterdag.

 1. Villasappho

  Ik heb zowel thuis als bij mn vriend een grote bierpul in gebruik waar ik alleen water uit drink. Op m’n werk gebruiken we allemaal de gratis flesjes, die in een aparte bak gaan.

  Reageren
 2. Matroos Beek

  Goed idee Hans!
  Op de school waar ik werk mogen de leerlingen GEEN suikerhoudende dranken drinken. Enkel water. En daar houden ze zich algemeen goed aan. Het jammere is dat het water uit de kranen op school ondrinkbaar is (België). Het probleem van de plasticvervuiling blijft dus. Hopelijk wordt dat de volgende stap, dat men werk maakt van drinkbaar kraantjeswater.

  Reageren
 3. willy

  zo’n dag kennen we bij ons niet Hans..

  het gebruik van kraantjeswater wordt wel aanbevolen…

  maar de prijzen stijgen wel heel snel..

  je betaalt per m³, een bijdrage voor de gemeente, voor de intercommunale, het onderhoud van de rioleringen, de waterzuivering,btw, enz

  Reageren
 4. mizzD

  Wetenschappelijk bewezen? over een paar maanden komt er dan ineens weer een stuk over dat het wetenschappelijk bewezen is dat water juist heel slecht is..! en al zeker als er GenX in zit of zo hè..!
  Water uit de kraan is in NL net zo goed als dat in die flesjes.. ik heb weleens gelezen dat Bar-le-Duc bronwater gewoon uit de kraan in Utrecht komt, omdat het grondwater van daar is..! Maar al zouden ze het nog veel duurder maken, is het toch nog ontélbaar keren goedkoper dan die flesjes!
  Groetjesss!

  Reageren
 5. klaproos

  zie je wel dat het beter is 🙂

  ik drink bijna alleen maar kraanwater, mijn jongens drinken liever uit een wagenspoor, of een sloot haha, zij liever dan ik

  Reageren
 6. John

  Ik drink ongeveer 3 liter water op een dag. Limonade en dergelijke drink ik niet. Wel koffie nog. Anders wordt ik een beetje moeilijk wakker.

  Reageren
 7. Peter

  Scherp gezien Hans. eerst mensen ompraten om aan het water te gaan en als ze dat gewend zijn om dan de BTW te verhogen. Plat gezegd zou je zeggen dat dit een kelerestreek is.
  Kraanwater drink ik altijd al. Ik heb nooit cola o.i.d. in huis.

  Reageren
 8. די מריו

  Ik heb het even bij Shirel nagevraagd, maar zij hebben dit laatst al besproken samen met eiwitten, suikers en dergelijke. Bij Shirel zit het zo wie zo wel goed hoor, die drinkt over het algemeen water of thee, soms een ranja. Elke ochtend beginnen ze met thee of water en naar school krijgen ze thee mee. Vinden ze net zo lekker. We hebben dan een soort van thermoskan voor ze, dan blijft het ook nog lekker warm en in de zomer het water koud.

  Love As Always
  Di Mario

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(Spamcheck Enabled)