Deze zondag een uitvinding die je op je etensbord kunt vinden.
Namelijk maïs , is een graansoort, maar wordt ook gegeten als groente.
Maïskorrels groeien en rijpen in kolven die omhuld zijn met grote groene schutbladeren.
De zaden van maiskolven zijn meestal goudgeel, maar er bestaan ook donkerrode, blauwe,
violette en zwarte soorten.
Sommige soorten maïs hebben een heel hoog zetmeelgehalte, weer andere soorten een hoog suikergehalte, zoals suikermaïs en deze soort eten we.
In de winkel vind je maïs terug in verschillende vormen, zoals: maïskolven, korrels in blik of pot, cornflakes, maïzena en popcorn.
Ik heb er zelf ook weer wat van opgestoken.
Het is nogal een klusje om de korels uit de maïskolf te halen, dus werd daar al snel een
hulpmiddel voor uitgevonden.
Maïskolven.
Een uitvinding van James Madison Gray, Louisville, Kentuckey USA.
Onder US – Octrooi 0.110.565.
De uitvinding werd gepatenteerd 27 december 1870.
Wil je meer over de uitvinding lezen?
Bezoek dan de volgende website: freepatentsonline.com
In een fabriek waar men de suikermaïs perfect ontdoet van zijn kolf.
Wat zijn mensen toch altijd weer ingenieus : ) Ik houd niet zo mais zelf. Ik vind het altijd zo melig.
Even koken en dan insmeren met mayonaise en afhappen, krijg nu al lekkere trek 🙂
Weer een heel interessant schrijven van je en ja mais eet ik ook graag en dan lekker warm met boter. Ook even aan het luisteren geweest naar de bankradio en er zaten weer toppertjes bij.
Wens je vast mooie week Hans.
Ja, er gaan dagen voorbij dat ik er niet aan denk, volgens mij lusten kippen dat ook wel.
Interessant om zien Hans
hier wordt mais hoofdzakelijk als dierenvoer gekweekt
en pellen komt daar niet bij van pas
prettige zondagavond en bedankt voor de show
Ik ben niet zo dol op mais.
Fijne zondagavond Hans.
Mais zo van de kolf, heerlijk.
Mais is wel lekker door de salade.
Love as always
Di Mario
Mais kopen we hier in blik of glas. We zijn een beetje aan de luie kant zie je ?
Veel lekkerder gewoon uit het vuistje 🙂
Ik heb er nooit zo bij stil gestaan hoe maïs gepeld zou worden. Leuk om het filmpje te zien.
Zelf eet ik weleens een maiskolf in een restaurant maar zet er dan, net als Mizzd, gewoon mijn tanden in.
Ooch.. als ik weleens bij een barbecue van die gekookte en dan gegrilde kolven kreeg, dan zette ik gewoon m’n tanden erin hoor.. óf je snijdt ze met een mes van boven naar beneden simpel eraf.. daar is niet echt een apparaat voor nodig. Wél voor fabrieken die al die potjes en blikjes met korrels moeten vullen natuurlijk. 🙂
Mais pellen is leuk om te doen. IK ben niet zo weg van mais. Heel handig om te doen mais te pellen van deze filmpje. Fijne dag.
Knap uitgevonden.
Ik eet geen mais en heb dus nooit een kolf hoeven pellen.
Boeiend, Hans!
Net bij een blogvriendinnetje (kleine boerderij) gelezen, hoe haar buurman het pellen voor haar makkelijker maakte. Hij maakte een systeem, bestaande uit een dikke schroef, die in de boor past, en die je in de lengte op een maiskolf schroeft, en ook nog een plankje met een koker erop vastgemaakt. In die koker zitten een paar schroeven voor de helft ingedraaid. En het lukte (kleinschalig dan!).
Hier is ’t flink aan ’t sneeuwen. Hopelijk blijft de ‘vele beloofde sneeuw’ bij jullie uit.
Lie(f)s.
Hier eten we wel eens mais door groente heen juist omdat het geen groente van zichzelf is. De kippen krijgen ook mais, maar wel gemalen. Ze lusten er bijna pap van.
Handige uitvinding, het maakt het pellen een stuk makkelijker.
Een mooi stukje werk op deze wijze. Ik vind die kolven ook knap onhandig om met de hand te pellen.