Stadsring.

Er worden in Amersfoort nog meer kantoren omgebouwd tot woningen.
Aan de zuidzijde van de Stadsring veranderen twee langgerekte kantoren in een
appartementencomplexen.
Het pand aan de Stadsring 167-179 wordt momenteel gestript tot alleen een karkas overblijft.
Later dit jaar willen de initiatiefnemers ook Stadsring 157-165 gaan aanpakken.
De gebouwen werden gebouwd in 1987-’89 en droegen in de loop der jaren koningsgezinde
namen waaronder Prins Willem en Willemshave.
Achter de kantoorpanden werd op voormalige Blekerseiland vijfentachtig rijtjeswoningen
gebouwd.
Het voordeel van de kantoren is dat deze al vijfendertig jaar fungeren als geluidswal tegen het lawaai van de Stadsring.
Het waren ooit goedkope premiewoningen, nu zeer gewilde huizen die voor bijna vijf ton van de hand gaan, mits ze worden verkocht want de bewoners zijn honkvast.
Intussen veranderden de kantoren wel degelijk, zoals meer bedrijfsgebouwen uit die tijd.
Al in de jaren 90 leken delen ervan al onverhuurbaar, het gevolg was ramen werden ingegooid en muren werden beklad met graffiti.
De woningnood nam tegelijkertijd toe en werd er besloten om het ‘Spiegelpaleis’ op de hoek van de Stadsring en de Blekerssingel enkele jaren terug te verbouwen tot Amervoorde, een wooncomplex voor jongeren met een verstandelijke beperking.
Het pand op Stadsring 181, op de hoek met de Heiligenbergerweg ooit het prominente kantoor van de Raad van Arbeid, de tegenwoordige Sociale verzekeringsbank veranderde vorig jaar in achtendertig niet al te prijzige flats.
Toen bleven de langgerekte kantoorkolossen over tussen het Spiegelpaleis en de Raad van Arbeid, de huisnummers 157-165 en 167-179.
In de kantoorkolossen vestigden zich kleinere bedrijfjes, veelal voorzien van hippe Amerikaans bedoelde namen, het was een komen en gaan van bedrijfjes.
Volgens vastgoedontwikkelaar Bakkers-Hommen komen er tientallen appartementen en op de begane grond blijft voor bedrijfsdoeleinden behouden, zoals kantoren of winkels.
Dat laatste kan wel even duren, getuige de gang van zaken met Stadsring 181.
De woonruimte erboven was vlot verkocht en direct na de oplevering trokken de bewoners in hun nieuwe appartement.
De huizen aan de voorzijde liggen pal naast een druk kruispunt, maar dat is kennelijk geen belemmering, men noemt dat een ‘levendig’ omgeving.
Maar aan de kant van de het toekomstig appartementencomplex aan de Stadsring kijk men op het plantsoen oost, het park langs de Eem.
(Ter oriëntatie: de woningen aan de Stadsring 181 variëren van 42 tot 86 vierkante meter en werden te koop aangeboden voor 2,5 tot 4,6 ton) .
De prijzen van de nieuwe appartementen zullen in allerlei categorieën vallen, zoals de stad dat wil.
Van gemeentelijke zijde zijn geen grote bezwaren te horen: de boodschap ‘leeg kantoor wordt betaalbare woonruimte’ valt gewoonlijk in goede aarde.
De data van de start van de verkoop zijn nog niet bekend.


Gestripte kantoor aan de Stadsring 181.

Bestaande kantorenpand Stadsring 167-179.

Het nieuwe appartementencomplex.

14 gedachten over “Stadsring.

  1. rietepietz

    Lijkt me een prima plan om leegstaande kantoorgebouwen tot appartementen om te bouwen. Vooral jonge mensen zijn daar enorm mee geholpen en leegstaande kantoren werken alleen maar vandalisme in de hand.

  2. John

    5 ton voor een woning. Het is eerlijk gezegd echt van de gekke dat huizen in Nederland zo duur zijn. We zijn ook daarin de duurste van de EU.

  3. Yova

    Gelukkig word leeg staande voor huizen gebruikt. Dit hoor ik wel vaker. Het zou zonde dit niet gebruiken. Gelukkig kunnen mensen later in wonen. Mooie foto’s om laten zien Hans. Fijne dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.