Telefooncel.

De telefooncel, wie herinnert zich die nog?
Het is voor vele echt een jeugd moment, want op vele plekken stonden telefooncellen.
Dat was in de tijd dat er nog geen mobieltjes bestonden.
Mijn zoon zei eens over telefoneren, dan gebruik je toch je mobiel, maar die waren er in
de jaren nog niet.
Met een florijn van 10 cent of te wel een duppie of dubbeltje, kon je lokaal oneindig bellen.
Na inworp van je duppie kon je via de bakelieten oude hoorn in een muffe naar sigaretten
stinkende telefooncel een gesprek voeren.
In die tijd hingen er nog telefoonboeken in de telefooncel, later zijn die ook verdwenen, omdat ze leeg werden gescheurd of gewoon in de brand werden gestoken.
Toen ik jong was belde we samen met mijn vrienden wel eens zomaar iemand op vanuit de
telefooncel.
Mede omdat we thuis geen vaste telefoon aansluiting hadden.
Dan deden we net of we van het programma ‘poets’ waren.
Misschien was het wel het begin van de cyber criminaliteit, want mensen gaven makkelijk hun gegevens aan ons, in hoop om een prijs te ontvangen.
De telefooncel, ik heb er gemengde herinneringen aan, je belde je lief, of het ziekenhuis veel
anders was het toen nog niet.
Dan vergeten we nog de mensen die bonkte op de ramen van de telefooncel omdat men het gesprek te lang vond duren.
Zo blijkt maar weer dat toen ook niet iedereen sociaal onderlegd was.


Telefooncel met telefoonboeken

Nu zonder telefoonboeken

Toen moest men wel eens op elkaar wachten.

19 gedachten over “Telefooncel.

 1. Mirjam Kakelbont

  Een paar maanden geleden stond een Engels exemplaar in Hoornaar. Ik wilde een foto maken maar was (tijdens het fietsen) mijn telefoon vergeten. Een beetje dom.
  Die telefooncellen met telefoonboeken erin (nog voordat ze in brand werden gestoken.) Nooit gedacht dat ik dat straatbeeld zou gaan missen.

 2. Leidse Glibber

  Hoop plezier gehad inderdaad met telefoonspelletjes vanuit de cel 🙂
  Goh poets ja leuk wij hebben ook vaak grappen uitgehaald in de trant van Poets. Heeft u oude kranten , ja hoor momentje kwamen ze met een berg oude kranten aan sjouwen, keek ik naar de bovenste en zei dan nee dank u deze zijn niet oud genoeg. Een gat in iemand zijn tuin graven, kwamen ze woedend naar buiten rennen en dan zeiden we kent u het programma Poets. Oh wat stom dat ik daar intrap oh wat leuk . Nou dat is dit niet.

 3. rietepietz

  Kort na de oorlog waren er nog niet overal telefooncellen te vinden maar dat werd snel beter in de jaren 50 kon je er altijd wel een op loopafstand vinden. Voor grappen heb ik ze nooit gebruikt daarvoor was het meestal te druk, er stond meestal wel iemand te wachten.
  Gelukkig waren er toen nog geen “menuutjes” en werd je nog niet aan het lijntje gehouden met “er zijn nog 7 wachtenden voor U.

 4. Dorien

  Ik ken ze ook nog. Mijn man rende van de ene naar de andere toen ik moest bevallen omdat de ene kapot was
  Thuis hadden wij al vroeg en telefoon voor afspraken omdat mijn moeder pedicure was.

 5. Robert

  Telefooncel. Ja, toen ik op kamers woonde ging ik altijd naar de telefooncel in Eindhoven. Herrinner me een mooi verhaal dat over een demente man in de telefooncel die de weg zocht? Ik ga die nu schrijven. Houdoe Robert

 6. mizzD

  In mijn tijd moest er toch al een kwartje in hoor.. maar inderdaad, nostalgie! Ik zag er vorig jaar toevallig nog eentje in Breda staan toen ik daar wandelde, dit jaar was ie daar ook verdwenen.
  Wij kregen pas heel laat een telefoon thuis.. in 1979 pas, mijn moeder vond het eigenlijk niks. Dus heb heel vaak de telefooncel bij ons op de hoek Krispijnseweg en Brouwersdijk in Dordt gebruikt.. vind het nu nog steeds een rare lege plek als ik er nog weleens langsrij. 🙂

 7. ferrara

  Opgegroeid met de telefooncel. Vooral als je ziek was en de baas moest bellen was het lastig. Moest je met je zieke hoofd de straat op.

 8. John

  Ja, in mijn jeugd stonden ze er nog. Maar ze zijn wel allemaal verdwenen hier in Zeeland. In Goes stonden er een paar op een rij. Ik heb er geen moeite mee dat ze zijn verdwenen. Toen was het vooruitgang, maar nu zou het helemaal niets meer toevoegen.

 9. Karel

  mogge Hans
  ja Hans veel veranderd sinds de 1ste telefoon kwam in het straatbeeld
  nu verdwijnen meer en meer vaste lijnen ook uit de woningen , het kan verkeren 🙂

  geniet de dag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *