Brouwerij De Kroon.

Een mediale heeft twee kanten, zegt het spreekwoord.
Maar ook een pand heeft een voor en een achterkant, dat geldt ook voor de panden aan de “Krommestraat”.
In deze straat zien de panden er klantvriendelijk uit en is het wel het leukste straatje van
Amersfoort beweren ondernemers en bewoners.
Vanaf de Langegracht kijk je op het achtererf, waar via het water ook goederen
aan- en afgevoerd werden.
Maar van het vervuilde grachtenwater kon je ook bier maken, want het vervuilde water werd verhit en zodoende ontstond er bier wat veilig was te drinken.
Slap bier was van de Middeleeuwen tot in de 17de eeuw de volksdrank.
Amersfoort had een grote bierindustrie en de bierbrouwerijen stonden voornamelijk aan de Korte- en Langegracht.


Op deze foto uit 1930 is het karakteristieke pand in de Krommestraat, dat nu is het een
Rijksmonument is, te zien met een voorgevel die dateert uit 1663 en hier werd tot 1760 bier
gebrouwen door bierbrouwerij “De Kroon”.
In het oog springt het hoge gebouw met op de zijgevel de reclame tekst “H. de Vries IJzerwaren en Gereedschappen”, later werd hier G.J. v.d. Heuvel gevestigd, die naast ijzerwaren ook kachels verkocht.


Deel van de voorgevel met de gebeeldhouwde gevelsteen van brouwerij “De Kroon”
met de ovale ramen en laad- en losraam met luiken.


Achterzijde van panden vanaf de Langegracht gezien.
In het midden de brouwerij De Kroon op nrs. 36/38/40, Rechts nrs. 28, 30 (niet zichtbaar)
en 32/34.
Op de achtergrond het torentje van ‘De Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming’,
beter bekend als de ‘Elleboogkerk’.


Gevel zoals deze er nu uitziet aan de Krommestraat nummer 36.
In 2009 was “De Kroon” in het geheel nog wit.

“De Kroon” is nu in goud geschilderd.
In 2009 was “De Kroon” in het geheel nog wit.

Achterzijde van panden vanaf de Langegracht gezien.
Te zien zijn de ramen en laad- en losraam met luiken.
Pas in de 18de eeuw werd er het zuivere Amersfoortse bronwater gebruikt
voor het bier brouwen.
De bierindustrie zorgde voor andere werkgelegenheid als kuiperijen, gewassenteelt,
bekers om het bier uit te drinken en voor de belastinginkomsten.
Daartegenover stonden beschermende maatregelen voor de kwaliteit,
veiligheid en productieomvang.
Vanaf de 16de eeuw kromp de bierindustrie door de hoge belastingen, de vervuilde grachten, de slecht bevaarbare Eem en de groeiende bierproductie in omringende steden.
Kleine brouwerijen maakten plaats voor grote, die veelal gericht waren op de export.
Dat overkwam “De Kroon” aan Krommestraat 36-38 ook, maar deze was een van de laatste
bierbrouwerijen die in 1760 stopte met het brouwen van bier.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *