Boerderij Kouwenhoven.

Nog even terug naar mijn fietstochtje op Hemelvaartsdag.
Maar tijdens het fietstochtje reed ik dus langs de boerderij “Kouwenhoven” en schreef dat de naam me ergens wel bekend voorkwam.
Het is een knipoog naar een mede logger.
Maar er gaat een wereld voor je open als je eens op historie van de boerderij Kouwenhoven aan de Coelhorsterweg 34 in Hoogland gaat zoeken.
Want wat blijkt, dat vanuit deze boerderij vertrokken emigranten naar de nieuwe wereld.
Samen met enkele anderen zouden ze Nieuw Amsterdam (New York) stichten.
De boerderij is het oorspronkelijke huis van Wolphert Carretsen van Couwenhoven en veel van zijn afstammelingen wonen in de Verenigende Staten.
Op de website van historischekringhoogland lees ik dat in het voorjaar van 1998 verschillende telgen van de Amerikaanse familie Conover Amersfoort en Hoogland bezochten.
Zij kwamen op pelgrimstocht naar hun roots, omdat zij afstammen van Wolfert Gerritsz van Kouwenhoven.
De hoeve Kouwenhoven wordt altijd in verband gebracht met deze Wolfert, die in de Amerikaanse geschiedschrijving wordt geëerd als één van de vijf ‘hoofd-kolonisten’ van Nieuw-Nederland, een gebied van de Westindische Compagnie dat nu in de staat New York ligt.
Daarbij wordt het steeds zo voorgesteld dat Wolfert op de Hooglandse boerderij is opgegroeid en daarom in Nieuw-Nederland als landbouwer aan de slag kon.
Wolfert kwam in april 1625 vanuit Amsterdam met zijn gezin over en werd boer op het Lange Eiland (Long Island); zijn boerderij heette Achterveld (later New Amersfort) .
De hele historie is te lezen op de website historischekringhoogland.nl, het zijn twee delen, voor deel 2 moet je eerst terug naar de lijst met uitgegeven artikelen.


Waar een knipoog toe kan leiden,
ik kijk nu heel anders naar de boerderij en de omgeving.

11 gedachten over “Boerderij Kouwenhoven.

  1. די מריו

    En daar is die knipoog weer van teruggekomen om in Nederland te wonen. Het zou maar zo kunnen natuurlijk. 😉

    Mooie geschiedenis.

    Love As Always
    Di Mario

  2. Sjoerd

    Een mooi stukje historie wordt hier weergegeven. Vertrekken in 1625 naar Amerika, dan moet je toch echt lef hebben of ten einde raad zijn.

  3. Natasja

    Kijk dat is zo fijn dat je tegenwoordig alles kan uitzoeken of dat iemand je het verteld. Leuk om te lezen.

  4. Morgaine

    Leuk toch als je dan achteraf meer te weten komt? Heb ik ook vaak last van, dat ik de rand van de hoed wil weten, hahaha

    Overigens, was Hoogland op tv van de week, in Mr. Frank Visser, er is een boerderij met mensen die een soort kringloop draaien met terras, ken jij dat? Dat mogen ze niet meer van de gemeente… schijnbaar valt het onder horeca…

    OFF topic, ja.. jij ziet meer en eerder op FB vaak aan foto’s, en dan op mijn blog later eventueel 😉 zo gaat dat 😀 Omdat ik meer mensen heb daar die niet op mijn blog komen, daar niets aan vinden… dus voor jou en een paar anderen is het dubbel, maar op blog krijg je het verhaal erbij, op FB vaak niet, of erg kort door de bocht.

    X

  5. mizzD

    Ja, zo kan je weleens voor verrassingen komen te staan als je dingen opzoekt hè!
    Wel een heel interessant verhaal.
    Groetjesss!

  6. red-star.nl

    Een leuke knipoog. Een stukje geschiedenis hangt er aan die boerderij. Mijn opa van moeders kant vertrok ook richting de andere kant van de oceaan. Er leeft daar een heel deel familie van me.

Reacties zijn gesloten.