Louis Armstrong – What A Wonderful World.

Louis Armstrong, mag zeker een van de grootste jazzmuzikanten ooit genoemd worden en is daarom met “What A Wonderful World” de van de Bankplaat van de week.
Op z’n dertigste is hij al een belangrijke jazztrompettist in de muziekwereld.
Hij heeft een belangrijke invloed gehad op de muziekgeschiedenis, zo werd hij niet alleen wereldberoemd door zijn trompetspel maar ook door zijn schorre stem.
Daniel Louis Armstrong is geboren op 4 juli 1901 in New Orléans, zijn vader was eenvoudige dagloner die het gezin verlaat als hij 5 jaar oud is.
Als hij op 13 jarige leeftijd iets te enthousiast Nieuwjaarsavond viert en een schot lost, wordt hij opgepakt wegens illegaal wapenbezit en ondergebracht in een “New Orleans tehuis voor Jonge, verwaarloosde kleurlingen”, daar leert hij de beginselen van het kornet spelen.
De grote voorbeelden van Armstrong zijn trompettisten als Bunk Johnson, Buddy Bolden en vooral Joe ‘King’ Oliver.
Op de leeftijd van 15 jaar wordt hij uit het tehuis ontslagen en gaat waar hij maar kan meespelen in bands als kornettist in New Orléans.
Als hij in 1918 gaat spelen in het orkest van trombonist Kid Ory, start zijn carrière pas echt en doet ervaring op bij ‘Oscar Celestins tuxedo Brass Band‘ en andere bands die spelen op stoomboten die op de Mississippi varen.
Hij trouwt op 19 jarige leeftijd met Daisy Parker die hem al gauw weer verlaat.
In 1922 gaat hij naar Chicago om daar te werken bij z’n grote jeugdidool Joe ‘King’ Oliver, als de pianist van King Oliver en Lil Hardin waar hij in 1924 in het huwelijk treed.
Joe ‘King’ Oliver stimuleert Louis om een muzikale studie te gaan volgen.
Met zijn nieuwe vrouw vertrekt hij naar New York en daar gaat hij werken bij de beroemde band van Fletcher Henderson als begeleider van jazz zangeressen en ook voor de wereldberoemde Bessie Smith en verder maakt hij opnamen met de Clarence Williams blue five.
Daarna gaat hij weer terug naar Chicago en stelt daar een studio-orkest van 5 mensen samen, om muziek te maken onder eigen naam, de ‘hot five‘, en soms de ‘hot seven‘ en ze werden op deze manier een bekendheid in de jazz muziek, door deze band wordt Armstrong ‘the king of jazz’ genoemd.
Na verloop van tijd wordt hij steeds meer gevraagd als solist en gaat spelen met grotere orkesten, die in die periode in de mode komen.
Bij Erskine Tate en Carroll Dickerson, met wie hij in de Savoy Ballroom in Harlem optrad, zo werd ook z’n komische talent als acteur ontdekt en zo komt hij terecht in een wereldje tussen jazz en showbusiness wat hem door de ‘ware’ jazzliefhebbers nogal eens kwalijk genomen.
In 1930 gaat Armstrong op tournee, hij begint in Californië om vanuit daar uit in de verenigende staten op te treden.
In 1932 maakt hij zijn eerste reis naar het buitenland en gaat naar Londen en blijft hij anderhalf jaar in Europa.
In de tweede helft van de jaren ‘30 laat hij zich meestal begeleiden door het orkest van
Luis Russel.
Hij begint ook met het maken van filmrollen en hij heeft in meer dan 30 films gespeeld, ook komt in 1939 zelfs op het toneel terecht.
Zo bleef hij de volgende 30 jaar rondreizen en optredens geven in een slopend schema van meer dan 300 dagen per jaar.
Na de tweede wereldoorlog krijgt zijn populariteit wereldwijde omvang, dat dankzij tientallen tournees door Europa, Japan, de Sovjet-Unie, Latijns-Amerikaan en Afrika, waarin Ghana het slot van de documentaire ‘the Satchmo story‘ wordt gefilmd (Satchmo is zijn beroemdste bijnaam, die hij zelf het liefst gebruikte).
Deze wereldreizen maakte hij als ‘Ambassadeur van de Jazz muziek.’ In deze titel om goodwill te ‘oogsten’ wil de Amerikaanse regering wel in hem investeren.
Waar hij ook komt, overal wordt hij gezien als de beminnelijkste beroemdheid van zijn tijd, een man waarvan levensblijheid en menselijkheid afstraalt.
Veel van zijn werk is nog altijd razend populair en tegenwoordig zijn er meer exemplaren van zijn werk in omloop dan er ooit zijn geweest tijdens zijn leven.
Louis Armstrong heeft een ster op de Hollywood Walk of Fame bij 7601 Hollywood Boulevard.
Daniel Louis Armstrong is gestorven op 6 juli, 1971 en is begraven op Flushing Cemetery in Flushing te Queens te New York.

15 gedachten over “Louis Armstrong – What A Wonderful World.

  1. Bertie

    Uitgebreid logje, chapeau.
    Armstrong was een bijzondere artiest met veel mooie nummers. Ook dit is erg mooi.

  2. Zilvertje

    Een stem uit mijn jeugd, wat heb je er een werk van gemaakt, erg mooie bijdrage. Wat een stem he, zo menselijk en warm.

  3. Yova

    Deze muziek ken ik. Ik vond hij goede zanger. Hij heeft prachtig stem. Echt genieten weer te luisteren. Echt super!

  4. mizzD

    Dus het is vandaag zijn verjaardag.. had ie 116 geworden! what a wonderful world would thát have been! 🙂
    Ontzettend mooi nummer en het leek me inderdaad een hele lieve man.
    Groetjesss!

  5. willy

    een echte klassieker was dat Hans..

    een bijzondere stem had deze ster en ook zijn trompetsolo’s waren zeer geliefd

    prettige dag

  6. Morgaine

    Op zijn tijd gaat hier zeker een album van Louis en Ella aan en op, heerlijk slow… en soms wat sneller, een prachtig duo, maar ook Louis alleen natuurlijk en zijn naam? Kruis ik elke dag en elke dag denk ik aan hem, niet zo moeilijk als je langs ‘zijn’ straat woont, hahaha

    X

  7. John

    Ik ben een liefhebben van jazz. Ja, niet alleen de jazz invloeden in progressieve metal, maar ook echte jazz kan ik zeer goed waarderen. Ik heb dan ook jazz in mijn collectie staan.

    1. די מריו

      4-8-1901 (Overleden 6-7-1971)
      Louis Armstrong – Amerikaanse jazzmuzikant. Hij beweerde altijd dat hij niet wist wanneer hij geboren was en daarom vierde hij zijn verjaardag altijd op 4 juli (de Amerikaanse bevrijdingsdag). Na zijn dood bleek uit officiële documenten dat zijn geboortedatum 4 augustus is. Die dag wordt dan ook door Armstrong-kenners als juist geaccepteerd. Citaat: “Alle muziek is volksmuziek. Ik heb nog nooit een paard horen zingen.”

Reacties zijn gesloten.