Rob Franken – Relaxin.

Deze week is de Gouden terugblik een verzoek van Peter .
Hij heeft ook de muziek verzorgd die bij deze artiest hoort, de artiest is Rob Franken die op 16 augustus 1941 in Rotterdam is geboren.
Hij was een Nederlandse jazzpianist en arrangeur.
Hij is het tweede kind uit een gezin van vier die allemaal tijdens de Tweede Wereldoorlog werden geboren.
Zijn vader werkte in de haven en zijn moeder had les gegeven op het conservatorium tot aan het huwelijk en werd huisvrouw, wat toen heel normaal was.
Alle vier de kinderen werden door moeder naar de volksmuziekschool gestuurd, want ze wilde graag dat de kinderen muzikaal werden ontwikkeld.
Op de volksmuziekschool werd gelijk herkend dat Rob talent had, hij had weinig vriendjes want de piano was zijn vriend waar hij heel vaak achter zat.
Zo werd hij bekend als begeleider van “Toots Thielemans” en was hij een van de eersten die de Fender Rhodes piano naar Europa haalde.
In februari 1965 bracht hij zijn eerste single “sunflower” uit,
op het toen nog nieuwe instrument: de Fender piano.
Het instrumentale nummer werd door “Jan van Veen” gebruikt voor zijn ochtend-show
“Even Bijtanken” dat in 1965 op de doordeweekse dagen tussen 9.00 and 9.30 op
Radio Veronica” op de 192 meter werd uitgezonden.
Hij speelde in een trio met drummer “Klaus Weiss” en in 1967 richt hij zijn eigen band op de “Rob Franken Organ-Ization” op met drummer Louis Debij, gitarist Ingo Cramer en bassist Piet Hein Veening, een samenstelling van muzikanten die hij kende uit de periode dat hij met het Israëlische folkduo “ Esther en Abi Ofarim ” de hele wereld rond trok.
Juist Rob werd een virtuoos met de nieuwste ontwikkeling in die jaren: Het Hammondorgel en de Fender Rhodes.
Hij was een van de eerste pianisten in Europa die overweg kon met
deze instrumenten en het werd zijn handelsmerk.
Zo werd hij de pianist van “Toots Thielemans”, die erg door hem werd beïnvloed en samen maakten ze onder meer de opnamen voor de soundtrack van de film “Turks Fruit”.
Hij speelde als sessiemuzikant mee op meer dan 400 langspeelplaten en produceerde zelf ook verschillende Lp’s, zie zijn discografie.
Hij werkte in heel Europa maar vooral veel in Duitsland, waar hij vaste toetsenist werd bij de “Peter Herbolzheimer” Rhythm Combination and Brass.
Hij was een vaste gast in het radioprogramma “Sesjun” van de TROS.
Ook trad hij op met zijn eigen trio, met wisselende bassisten en drummers waaronder de Belgische drummer “Bruno Castellucci”.
In 1976 richtte hij “The Keyboard Circle” op; een experimentele formatie met pianist Jan Huydts en slagwerker Henk Zomer.
De pianisten speelden jazzrock en samen gestelde muziek (fusion) stukken, tegen elkaar in op Rhodes piano’s, Clavinetten en synthesizers, begeleid door Henk Zomer.
Rob was voor de rest een introverte man die niet open en toegankelijk naar de buitenwereld kon treden zo blijkt het dat hij ook een donkere kant had.
Men noemde hem ook wel een vijf sterren alcoholist’, maar deze donkere kant wordt verder te veel aandacht besteed.
Op 4 december 1983 maakte Rob Franken zijn laatste opnamen.
Hij speelde solo op de LP “Big Band Bebop” van “Peter Herbolzheimer”.
Drie dagen later overleed hij op 7 december 1983 op 42-jarige leeftijd aan een interne bloeding.
De LP Big Band Bebop zou aan hem worden opgedragen.
Op zijn begrafenis staat tussen de talloze muzikanten Jean Toots Thielemans die bij de kist het hartverscheurende “Nature Boy” speelt.
Het nummer dat hij samen met hem zo prachtig speelde in Turks Fruit.
Franken is opgenomen in het Rotterdamse “Jazz Artists Memorial” met een emaillen bord aan de Oude Binnenweg in Rotterdam.
Deze week is hij de Gouden terugblik in de Bankshow, op verzoek van Peter.
De keuze is gevallen op het nummer: Relaxin’.

11 thoughts on “Rob Franken – Relaxin.

 1. Bertie

  Lekkere muziek, had nog nooit van hem gehoord.
  Natuurlijk ook proficiat mat je verjaardag Hans, draai vanavond een feestmuziekje. ?

 2. Peter

  Je hebt er een mooie terugblik van gemaakt Hans. Goeie info van deze artiest. Rob’s eerste EP’tje kocht ik in 1964 in de oudste platenzaak van Schiedam, die overigens ook al ter ziele is gegaan.

 3. mizzD

  Als ie met Toots gewerkt heeft, moet ie wel een grote zijn.. ik ken ‘m alleen niet!
  Btw.. begrijp ik nu dat jij jarig bent vandaag? Van harte dan hoor.. en een hele fijne dag gewenst!
  Groetjesss!

 4. Zilvertje

  Denk dat het deze dag is, maar ik kan me ook vergissen, anders zit ik dicht in de buurt. VAN HARTE! HARTELIJKE GROETEN VAN DE HELE ZAANSTREEK!

 5. John

  Ik zag de naam Rob Franken staan, en dacht, hey, die naam zegt me wel wat. Ik wist alleen niet dat hij zo jong gestorven was. Veel te jong als je het mij vraagt, maar iedereen gaat op z’n eigen tijd.

 6. די מריו

  zo dit klinkt gewoon heel erg oud. Ik klik meestal eerst even het liedje aan voordat ik ga lezen, maar bij deze moest ik toch even kijken of het nog wel van na christus is 😉

  Love as alwyas
  di mario

Reacties plaatsen niet mogelijk.