Wenskaarten.

Deze week een uitvindingen die het gevolg zijn van het logje over de Postbezorging, want toen werd het betaalbaar om kaartjes en brieven te gaan versturen.
Het was de Brit Sir Henry Cole , die in 1843 een kunstenaar een kerstkaart liet ontwerpen, en daar werden 1000 exemplaren van gedrukt.
De kaart zorgde voor consternatie want de illustratie, die liet zien dat men met kerst ook aan de armen moest schenken, toont een vrouw die aan een klein meisje een slokje rode wijn gaf.
In het conservatieve Engeland was dat not done, heden ten dage is dat helemaal uitgesloten.
Blijkbaar heeft de ophef er voor gezorgd dat het begrip kerstkaart bekend werd en het jaar daarop kwam een groot aantal gedrukte kerstkaarten in de handel.
Hoewel velen dachten dat het een modegril was, werd de kerstkaart een groot succes.
Maar Sir Henry Cole heeft nooit patent aangevraagd op zijn idee van de kerstkaart.
De ontwikkeling in het ontwerp van wens en kerstkaarten ging verder er kwamen muziekjes en lampjes in.
En zo kwam ook de Video greeting card op de markt een wenskaart die een videoboodschap bevat en waar wel een patent op is aangevraagd.
Handig voor het promoten van een product of een familie video naar opa en oma sturen.
Misschien ook weer achterhaalt door de ontwikkeling in de multimedia.


Kerstkaart van Sir Henry Cole.

Een uitvinding van Frank C. Orsini, Hoboken.
Onder US patent 20.090.238.544.
De uitvinding werd gepatenteerd op 24 september 2009.
Het hele verhaal van de uitvinding is te lezen op google.com/patents.

12 gedachten over “Wenskaarten.

 1. rebbeltje

  Tegenwoordig stuur ik geen kaarten meer en doneer wat ik kwijt zou zijn geweest aan zegels en kaarten aan een goed doel…geeft een nog beter gevoel

  Fijne feestdagen

 2. Renesmurf

  ja, dat kan ook niet he, kinderen drank geven. We zijn gelukkig bijna van de kaarten verlost, nou ja, ik doe er in elk geval niet aan mee.

 3. Lies

  Het stopt niet hé, Hans.
  Toch is af en toe een ‘echt’ kaartje krijgen leuk…
  Fijne Kerst(avond) !
  Lie(f)s.

 4. Zilvertje

  Wat een toepasselijke bijdrage. Ik zit te genieten van de show, ik moest nog deel 2 luisteren, maar ben weer bij deel 1 begonnen, heerlijk en ik hoorde ook steeds het begin van Liefs uit Londen bij een thema, wat leuk gedaan en al die leuke djingels.

  Kom je een heel gezellig kerstfeest wensen, met veel liefde en geluk.

 5. willy

  alles gaat snel Hans

  maar of zo’n “Video greeting card” een succes wordt, betwijfel ik

  prettige kerstdagen voor jezelf en je familie

  groeten

 6. mizzD

  Bah.. wat een zuurpruimige reacties allemaal hier.. er is toch niks leukers dan met Kerst een kaartje te sturen.. én te krijgen? Vind ik tenminste wél hoor.. ik verstuurde er ruim 60 en hoop er ook een hoop terug te krijgen. En já.. de postzegels zijn duur, maar álles is duur tegenwoordig. Niemand die er bij stilstaat dat een internetabonnement élke maand geld kost.. en ook genoeg.. dus die mailkaartjes zijn óók echt niet gratis hoor, maar véél minder leuk. Ik hoef geen e-cards in m’n mailbox.. daar vind ík nou echt helemaal níks aan!
  Groetjesss!

 7. Natasja

  Ik kocht twee velletjes goedkope decemberzegels €29,00 ik schrok mij rot!!! Later hoorde ik dat bij Sandd de zegels goedkoper zijn … pech gehad… ik twijfelde al om te sturen, maar toch gedaan… weet niet of ik het volgend jaar weer doe.

 8. Peter

  Kaartjes zijn tegenwoordig al duur genoeg, incl postzegels. Laat staan al dat digitale beeld en geluid gedoe. En dan nog sturen aan mensen die ik het hele jaar niet zie of hoor, maar meer voor het sociale en omdat het hartelijk is. Dus volgende kerst alleen nog via de mail. Wel zo makkelijk en vooral: op tijd! 😉

 9. די מריו

  Waar is de tijd dat je meer dan 100 kaarten verstuurde en natuurlijk ook weer ontving. Nog even en je bent of heel rijk als je het doet of heel oud..

  Love As alwyas
  Di Mario

 10. John

  Kaarten zijn een beetje uit de gratie. En mss wel terecht. Het vergt bomenkap. Er wordt heel wat inkt gebruikt wat weer in het milieu terecht kan komen. En versturen van post wordt steeds duurder.

Reacties zijn gesloten.