Pasen.

Deze zondag is het Pasen dat door iedereen wel wordt gevierd op eigen manier.
Pasen is het belangrijkste christelijke feest, zij vieren deze dag vanuit hun geloof dat Jezus uit de dood is opgestaan, op de derde dag na zijn kruisiging.
De oorsprong van het christelijke paasfeest ligt in de joodse traditie.
Het Joodse Pesach (in de christelijke liturgie Pascha) is nauw verbonden met de uittocht uit Egypte, de Exodus.
De paashaas is een bedacht figuurtje die rond Pasen actief is.
De paashaas komt volgens negentiende 19e-eeuwse aannames voort uit een Germaanse
traditie voor het vieren van de lente en het nieuwe leven.
De paashaas speelt een prominente rol in paassprookjes en naast eieren,
een belangrijk attribuut van het niet religieus paasfeest.
En is een belangrijk marketinginstrument voor de paasverkopen.
Zo kun je ook een paashaas bedenken die zijn oren kan wiebelen tijdens het leggen van eieren, ontdekte de bedenker Oberhöchstadt in 1925.
Zijn beschrijving zegt hij: “paashaas die eieren legt, in wiens holle lichaam een motor is
geplaatst die in beweging wordt gebracht door veerkracht, die tegelijkertijd het loslaten van de eieren en de beweging van de ledematen van de konijnenfiguur “.


verrijzenis van Jezus.

Een uitvinding van Gottfried Sachs, Oberhöchstadt Duitsland.
Onder DE – Octrooi 441.794.
De uitvinding werd gepatenteerd 31 december 1925.
Wil je meer over de uitvinding lezen?
Bezoek dan de volgende website: dpma.de


Paas verhaaltje.

13 gedachten over “Pasen.

 1. Melody

  Als iedereen het viert op een manier die hm/haar goed doet en geen ander schaadt vind ik het helemala geweldig… en zo gun ik het jou ook van harte

 2. Matroos Beek

  Ik kom uit een katholiek milieu. De eieren werden door de paasklokken (met vleugels) rondgestrooid. Wij spraken dus nooit over de paashaas, enkel over de paasklokken.

 3. Morgaine

  Waarom is de haas het symbool van Pasen? Hoe kan je het springen van een haas in jouw stappen integreren om de vruchtbare energie van de lente uit te stralen?

  De mythe van Ostara en de haas
  Kunstenaar: Amanda Clark
  Kunstenaar: Amanda Clark

  Ostara/Eostre is de Germaanse godin van het ochtendgloren en de lente – beide associëren een nieuw begin. De mythen over Ostara vertellen hoe zij verantwoordelijk is voor het terugbrengen van de lente na iedere winterperiode. Maar een keer was ze te laat, omdat ze een stervende vogel in de sneeuw vond en ze die niet achter kon laten. Ze bracht de vogel tot leven door het de gedaante van een witte haas te geven die ze Lepus noemde. Om de originele vogelvorm toch nog eer te bewijzen gaf ze de haas het vermogen om eieren te leggen, één dag per jaar! Maar de haas mocht de eieren niet houden dus moest ze weggeven. Dat gebeurde op de dag dat de lente begon, tijdens het Ostarafeest.

  Het bijzondere is dat de haas wereldwijd het symbool is van lentegodinnen. Ook de Noorse godin Freya had hazen bij zich.

  De haas als symbool voor vernieuwing
  Ostara bracht niet alleen een stervend dier terug tot leven, ze gaf het eveneens een nieuwe gedaante. De van gedaante verwisselde haas was het resultaat van twee zeer grote en krachtige magische handelingen die vernieuwing brachten, op een manier die niet te bevatten is.
  Door deze mythe is de haas het symbool geworden van verandering en gedaanteverwisselaar. Daarom word de haas in mythen vaak afgebeeld als de familiar (dierengezel) van heksen. Misschien dat de vlugheid van een haas er ook mee te maken heeft. Het is een moeilijke opdracht om een haas te vangen. Het lijkt daarbij dikwijls of de haas in het niets verdwijnt.
  Een andere eigenschap van de haas is het verwisselen van kleur in de winter en de zomer. Het is ook een letterlijke gedaanteverwisselaar door bij aanvang van het koude en warme seizoen zijn vacht te wisselen.

  De haas en de maan
  De associatie bij de lente is met name de terugkeer van het licht en de warmte, en niet zozeer de maan. Maar als je kijkt naar de symboliek van de haas word hij met name aan de maan gekoppeld.
  In Egypte wordt de haas gezien als een androgyn wezen die tussen mannelijk en vrouwelijk kan wisselen, met medewerking van de maan.
  In China zien ze een haas in de maan in plaats van een man in de maan. Deze haas is de boodschapper van de maangodin en vermaalt een levenselixer met een stamper en vijzel, dat via de manestralen bij de mensen komt.
  In het oude Griekenland en Rome werd de haas gelinkt aan liefde, lust, familie-uitbreiding, vruchtbaarheid en nieuw leven. Het eten van hazenvlees zou vruchtbaarheidsproblemen oplossen en je libido vergroten. Maar dan moet je het minimaal negen dagen achtereen eten.

  De Paashaas is dus veel ouder dan slechts de 18de eeuw… zo jammer dat de mythologie verloren gaat ook….

 4. Dorien

  Dat van die eieren met Pasen snap ik wel. De kippen legden geen eieren in de winter, het eerste ei kwam in het voorjaar. Maar die haas..;-)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.