Onze lieve Vrouwetoren.

Ik heb weer een aantal ansichtkaarten van de onze lieve vrouwentoren aan de verzameling kunnen toevoegen.
De onze lieve vrouwentoren mag wel de mascotte van de stad Amersfoort worden genoemd.
Heel wat inwoners voelen zich verbonden met de bekendste eyecatcher van de stad en zijn trots op de toren, die ook wel Lange Jan wordt genoemd.
De toren is niet alleen goed zichtbaar in de stad, maar laat ook van zich horen met haar honderd klokken, waarvan zeven luidklokken.
Bovendien vormt de locatie van de toren het kadastrale middelpunt van Nederland, zoals goed zichtbaar is in de vloer van de toren.
De ansichtkaarten geven een tijdsbeeld van de toren die in de jaren twintig in de steigers stond omdat deze werd gerenoveerd.
De toren is door de eeuwen heen meerdere keren onderhanden genomen, de laatste keer was dat tussen 1965 en 1970 en werd uitgevoerd door T. van Hoogevest.
Het zijn de kleine details die een ansichtkaart zo bijzonder maken, het zijn poortjes naar het verleden waar je makkelijk over heen kijkt.
De zelfde kleine details die het bezoek aan de stad zo interessant maakt, speurend naar het verleden.


Onze lieve Vrouwetoren vanaf de varkensmarkt.

Onze lieve Vrouwetoren vanaf de Langegracht.

19 gedachten over “Onze lieve Vrouwetoren.

  1. Ferrara

    Dol op oude steden en hun bebouwing, ik ben niet tegen nieuw, maar je moet wel zuinig zijn op wat er nog is.

  2. Dorien

    Ik hou zo van die mooie oude kerken. Ik hoop dat ze heel goed bewaard worden. Wat leuk om te lezen dat Amersfoort precies in het midden van NL ligt. Weet ik dat ook weer.

  3. Marlou

    Ha Hans,

    ja… wij hebben daar op die lijn voor de toren gestaan.
    Het middelpint van Nederland.
    En op het plein een leuk café voor een lekker bakkie koffie!

    Groetjes!

  4. mizzD

    Precies wat je schrijft.. als je zulke oude kaarten bekijkt zie je wat er veranderd is in je stad. Ik vind dat ook leuk.. heb zelfs een boek over Dordt met foto’s van rond 1920 en rond 1970.. ik zou het eens op moeten zoeken er dan van die plekken foto’s van nú moeten gaan maken.. wéér zo’n 50 jaar later..! Zal nóg meer verschillen denk ik.. en dan heeft niet eens een oorlog tussen gezeten, maar alleen de bouw- en vooral afbraaklust van de diverse stadsbesturen..!

  5. klaproos

    mooie kaarten Hans, ’n vriendin van me heeft er een handeltje in op marktplaats, schijnt nog goed te lopen ook

  6. John

    Mooie kaarten, Hans. Naar het verleden speuren doe ik niet zo veel. Ik kijk liever naar wat we kunnen doen om de toekomst te kunnen halen.

  7. Melody

    Mooi hè zulke oude foto’s en beelden…. al die moderne (ver)bouw en de opruimdrang van de gemeentes vind ik altijd maar een zeer twijfelachtige kwestie …. uitvegen geschiedenis die je niet terug kunt halen… zo zonde

Reacties zijn gesloten.