Vorige week zag ik dat een bedrijf werkzaamheden aan het riool uitvoerde, mijn nieuwsgierigheid was gewekt.
Dus ben ik gaan kijken en vragen wat men aan het doen was, maar dan eerst een stukje uitleg.
Het regenwater verdwijnt grotendeels via de regenpijpen en kolken in de straat direct in de riolering.
De oudere riolen bestaan uit een gemengde rioleringssystemen, waarbij huishoudelijk afvalwater (toiletten, douche, wasmachine) en het regenwater in één buis wordt verzameld.
Het schone regenwater wordt vuil omdat het zich mengt met huishoudelijk afvalwater en het van oorsprong schone water moet vervolgens gezuiverd worden in een (dure) rioolwaterzuivering.
Bovendien leidt hevige regenval steeds vaker tot het overlopen van deze gemengde riolen en zo komt vuil water weer in het oppervlaktewater.
Hier is er sprake van een gescheiden systeem, een voor vuilwater en een voor regenwater.
Maar het gescheiden systeem heeft een nadeel er zit een verbinding tussen het afval en regen water systeem.
Deze verbinding is een overstort om zo het regenwater via kleppen in het vuilwater riool te storten.
Dan heb je een systeem wat in werking treed als er te veel regenwater in het systeem komt.
Maar het is niet echt nodig om dit systeem gebruiken, want zo ga je schoon water vervuilen en weer zuiveren, met nodige kosten die daar aan zijn verbonden.
De oplossing is simpel, de kleppen worden verwijderd en de verbinding dichtgemaakt, zodat er geen overstort meer is van regenwater in het vuilwater riool.
Op deze manier is het schone regenwater zo te lozen in het openwater en zijn de kosten lager omdat er minder afvalwater is te zuiveren.
dit alles is vastgelegd in het gemeentelijke rioleringsplan.
Een terugslagklep.
Goede uitleg.
Hier spreken we altijd van hemelwater.
Toevallig hebben wij de afgelopen week ook bij een controlewagen staan kijken. Heel interessant om te zien hoe ze onder de grond het riool kunnen controleren met de camera’s.
Duidelijke technische uitleg Hans. Bij ons is die scheiding ook verplicht. Aquafin heeft dat gerealiseerd.
Ik ben ooit met een groep een waterzuiveringsstation gaan bezoeken. Erg interessant.
Die opmerking van Mario heeft me aan het denken gezet. Ik was nog wel van mening dat we zuinig bezig zijn door onze auto’s ouderwets met een emmertje sop te wassen ;-(
Toch goed dat hier steeds meer aandacht aan besteed wordt. Vele kleine beetjes samen maken één grote. Een wetenswaardig blog!
Lieve groet
Kakel
Ik begrijp het niet helemaal, maar ik begrijp wel dat de bedoelingen goed zijn, maar dat er ergens iets fout gaat. En dat moet rechtgezet. Moet lukken.
Alles heeft zijn voor en zijn nadelen. Ik ga er vanuit dat hierover is nagedacht.
Hier moeten ook alle nieuwbouws gescheiden riolering hebben, Hans, en je ‘moet’ nu ook regenwater gebruiken in een nieuwbouw in Brugge.
Lie(f)s.
ik heb het al vaak gedacht Hans, zonde om dat schone regenwater naar de zuivering te laten gaan….
Maar ja aan de andere kant Hans, wordt dan wel het vuile water, het zgn waswater, extra ingedikt en is daardoor moeilijker gezuiverd te krijgen. Dus eigenlijk helpt regenwater om de brij ter verdunnen dat dan makkelijker te zuiveren is. Waar het dan eigenlijk om gaat is het volume en de opslagcapaciteiten van de zuivering installaties.
Fijne dag en groetjes: Peter.
Je heb hier wel een punt Peter, want als het riool niet voldoende gespoeld wordt krijg je verstoppingen.
En daarom mensen, mag je nooit water lozen op straat. Want daar kunnen stoffen in zitten die het regenwater vies maken. Zelfs een emmertje met sop mag dus niet.
Love As Always
Di Mario