Sietze Dolstra – niet meer nodig.

Zanger en cabaretier Sietze Dolstra is zaterdag 4 juli 2015 op 69-jarige leeftijd overleden.
De in Amsterdam geboren Dolstra trad sinds zijn zestiende al op met eigen teksten en zelfgeschreven muziek.
Bekend is hij van het lied “niet meer nodig” uit 1979.
Hij bracht in de jaren zeventig twee albums uit onder de titels “Vandaag is alweer gisteren” en “Twee levens”.
Ook had hij een eigen cabaretprogramma en speelde hij onder meer mee in de shows van Robert Paul.
Zo trad Sietze Dolstra hij op met Evert de Vries in de de door hen opgerichte cabaretformatie ”Heren op Zicht” met Johan Hoogeboom en Herman Fluitman.
Een van zijn musicals die hij heeft geschreven, “de Vrouwen van de Breesaap” is gebaseerd op het boek ”De woede van Abraham” van de publiciste Conny Braam uit IJmuiden.
Het boek handelt over de aanleg van het Noordzeekanaal (1864-1876) die het einde betekende van de streek tussen Velsen en Wijk aan Zee, de Breesaap een van de mooiste duingebieden die ons land kende.
Door het graven van het kanaal, waardoor Amsterdam nagenoeg aan zee kwam te liggen, is de bloeiende havenplaats IJmuiden ontstaan.
De noeste kanaalwerkers en hun gezinnen, die uit alle delen van het land kwamen toegestroomd, hebben zich na de voltooiing meestal voorgoed gevestigd en behoren dus tot de eerste IJmuidenaren.
Hun bestaan was hard, ze waren niet welkom bij de oorspronkelijke Velsenaren, maar hun humor, levenskracht en de plaatselijke initiatieven van liefdadigheid hielpen hen door de moeilijke pioniersjaren heen.
In het theaterstuk verschijnt een aantal romanfiguren ten tonele, maar wordt tevens het accent gelegd op het dagelijks leven van de vrouwen, waarvan de mannen en kinderen bij honderden stierven door de ongezonde en gevaarlijke leef- en werkomstandigheden.
Dolstra schreef teksten voor radio- en televisieprogramma’s en als acteur had hij een bijrol in de comedyserie “Prettig geregeld”.
Hij won in 1980 een Zilveren Harp en werd onderscheiden met de Prix de Monaco voor Europees radioamusement.
Zo is er misschien ook wel een muzikale erfenis die de Nederlandse service van Radio Caroline in deze korte periode van 15 april 1979 tot 20 maart 1980 heeft nagelaten om van het nummer “niet meer nodig” een hit te maken.
Deze week is Sietze Dolstra met het nummer “niet meer nodig” de gouden terugblik in de Bank Show.

9 gedachten over “Sietze Dolstra – niet meer nodig.

  1. Mirjam Kakelbont

    Ik heb nog nooit van de beste man gehoord. Gelukkig heb jij daar verandering in gebracht. Ieder leven is het waard geleefd te worden en onder de aandacht te brengen!
    lieve groet Kakel

  2. Trudy.

    Hier ben ik van geschrokken, hij was vroeger prominent aanwezig met zijn liedje, was toch nog niet zo oud. heb het helemaal gemist. Hij werkte ook veel achter de schermen, ook met Robert Paul maar die zie ik ook nooit meer.

    Nou zo jammer van hem, maar dan, nu weet ik het ook.

  3. Bertie

    De naam is me onbekend, het liedje en de stem wel. Van heel lang geleden.
    Hij is niet erg oud geworden.

  4. John

    Ik had nog nooit van de man gehoord. Ook het liedje zegt me helemaal niets.
    Weer wat kennis opgedaan dus.

Reacties zijn gesloten.