Mesje.

Ik denk dat ik niet de enige ben die een bepaalt mesje vaak gebruikt.
In dit geval wat men noemt een aardappelschilmesje.
Waar je veel meer mee kunt snijden dan alleen aardappelen.
Maar het mesje werd toch wel bot na verloop van tijd.
Nu hadden we vroeger een messenslijper in huis met een aantal wieltjes en als je daar een mes doorheen haalde hoorde je het ijzer schrapen.
Maar goed, deze heb ik niet meer in mijn bezit, dus zat er niets anders op dan een nieuwe
messenslijper aan te schaffen.
De huidige messenslijper hebben een heel andere techniek dan die van vroeger.
De moderne messenslijper bestaat uit een diamantsteen om te slijpen en een ceramisch deel waar je de bramen mee verwijderd.
Ik heb het mes geslepen volgens de instructies, maar vond het niet zo voelen als vroeger en had zo mijn twijfels.
Maar toch een velletje papier genomen om te testen of het mes scherp zou zijn.
Nou dat viel niet tegen, het papier werd vlijmscherp door gesneden.
Dus ook de schaar maar eens geslepen en inderdaad er was een merkbare verbetering.
Ondertussen ben ik helemaal om, de nieuwe techniek is een stuk beter dan vroeger.
Ik heb al twee keer in mijn vingers gesneden.


Nostalgie, de oude vertrouwde messenslijper.

Hoe gebruik je een messenslijper? I Cookinglife.

15 gedachten over “Mesje.

  1. Dorien

    Haha, ik snijd me ook altijd in m’n vingers als de messen net geslepen zijn. We hebben twee verschillende slijpers, een electrische en en die lijkt op degene op het filmpje. De laatste pak ik het meeste

  2. rietepietz

    Nieuwe aardappelschilmesjes zijn lang zo goed niet meer als vroeger, zijn ook nog nauwelijks te slijpen. Ik heb nog wel een slijper maar daar kan ik geen klein spul mee slijpen.

  3. mizzD

    Vriendlief heeft nog een ouderwetse wetsteen.. daar gaan de grote messen één keer per jaar wel overheen. Het aardappelschilmesje..? dat is al heel oud en blijft gewoon scherp genoeg.. wat slijt dat op aardappelschillen..? ik snij er ook nooit papier mee door.. daar gebruik ik wel een schaar voor hahahaa!

  4. John

    Wij gebruiken veel messen in de keuken en gebruiken een wetstaal om de messen te slijpen.
    De schilmesjes hebben hier verschillende kleuren en verschillende doelen. Zo zijn er mesjes echt om te schillen, maar is er ook een om plastic door te snijden bijvoorbeeld.

  5. Sjoerd

    Ik slijp de messen welke ik gebruik wekelijks met een wetstaal. Dan blijven ze vlijmscherp. eenmaal per jaar slijp ik ze nat op verschillende slijpstenen korrel 1000/2000/3000. Het voordeel is dat de messen hun vorm houden en vrijwel niet slijten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *