Ik denk dat ik niet de enige ben die een bepaalt mesje vaak gebruikt.
In dit geval wat men noemt een aardappelschilmesje.
Waar je veel meer mee kunt snijden dan alleen aardappelen.
Maar het mesje werd toch wel bot na verloop van tijd.
Nu hadden we vroeger een messenslijper in huis met een aantal wieltjes en als je daar een mes doorheen haalde hoorde je het ijzer schrapen.
Maar goed, deze heb ik niet meer in mijn bezit, dus zat er niets anders op dan een nieuwe
messenslijper aan te schaffen.
De huidige messenslijper hebben een heel andere techniek dan die van vroeger.
De moderne messenslijper bestaat uit een diamantsteen om te slijpen en een ceramisch deel waar je de bramen mee verwijderd.
Ik heb het mes geslepen volgens de instructies, maar vond het niet zo voelen als vroeger en had zo mijn twijfels.
Maar toch een velletje papier genomen om te testen of het mes scherp zou zijn.
Nou dat viel niet tegen, het papier werd vlijmscherp door gesneden.
Dus ook de schaar maar eens geslepen en inderdaad er was een merkbare verbetering.
Ondertussen ben ik helemaal om, de nieuwe techniek is een stuk beter dan vroeger.
Ik heb al twee keer in mijn vingers gesneden.
Nostalgie, de oude vertrouwde messenslijper.
Hoe gebruik je een messenslijper? I Cookinglife.
Gebruik altijd dezelfde messen en er liggen er veel in de la…maar dat zijn de fijnste.
En ook wij gebruiken het molenmesje 🙂
Haha, ik snijd me ook altijd in m’n vingers als de messen net geslepen zijn. We hebben twee verschillende slijpers, een electrische en en die lijkt op degene op het filmpje. De laatste pak ik het meeste
Nieuwe aardappelschilmesjes zijn lang zo goed niet meer als vroeger, zijn ook nog nauwelijks te slijpen. Ik heb nog wel een slijper maar daar kan ik geen klein spul mee slijpen.
‘Patattemesje’, zoals wij het noemen, Hans, wordt hier regelmatig geslepen aan bakstenen met een scherpe kant. Lukt aardig!
Vriendlief heeft nog een ouderwetse wetsteen.. daar gaan de grote messen één keer per jaar wel overheen. Het aardappelschilmesje..? dat is al heel oud en blijft gewoon scherp genoeg.. wat slijt dat op aardappelschillen..? ik snij er ook nooit papier mee door.. daar gebruik ik wel een schaar voor hahahaa!
Ik heb een elektrischmessenslijpmachientje (Woordwaarde scrabble?) en na vele jaren gebruiken werkt ‘ie nog steeds perfect.
Hier is een wetstaal, eventueel kan je met scharen ook een paar keer in harde aluminiumolie knippen, het schijnt te helpen.
Geen slijpsteen of andere slijpers, maar ik gebruik het “molenmesje” dat zichzelf slijpt en vlijmscherp blijft.Houdoe Robert
https://www.knivesandtools.nl/nl/pt/-robert-herder-molenmesje.htm?cectid=1-1665-1&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAgqGrBhDtARIsAM5s0_ni1URmvixuEl9zHBCdCIctMXe2WW0wVHBepx4s9TR2fQQIQprVcXEaAqFPEALw_wcB
Wij gebruiken veel messen in de keuken en gebruiken een wetstaal om de messen te slijpen.
De schilmesjes hebben hier verschillende kleuren en verschillende doelen. Zo zijn er mesjes echt om te schillen, maar is er ook een om plastic door te snijden bijvoorbeeld.
mogge Hans
misschien moet ik daar ook eens achteraan
gebruik nu af en toe het wetstaal
geniet de dag
Handig apparaatje. Alleen jammer dat het niet voor scharen geschikt is.
Ik slijp de messen welke ik gebruik wekelijks met een wetstaal. Dan blijven ze vlijmscherp. eenmaal per jaar slijp ik ze nat op verschillende slijpstenen korrel 1000/2000/3000. Het voordeel is dat de messen hun vorm houden en vrijwel niet slijten.
en ik heb nog zo’n staaf die ik nooit gebruik :o))
maar ik heb iets met wieltjes, iets moderns en dat gebruik ik wel
Een @->- voor U.
Geen scharen zegt ze nog Hans… 😉 Wij gebruiken een slijpsteen. wordt het echt superscherp van.
Love As Always
Dimario
Ik heb ook nog zo’n ouderwetse slijper maar dan alleen voor normale messen. Dat aardappel schil mesje past er niet in helaas.