Omgekeerd afval inzamelen.

Je hoort er wel meer over en nu gaat de gemeente Amersfoort de komende jaren over op
‘omgekeerd inzamelen’ van afval.
Hierbij worden papier en groente, fruit en tuinafval (GFT), plastic verpakkingen,
metalen verpakkingen en drankenkartons (PMD) voortaan aan huis ingezameld.
Dat betekend de bewoners de minicontainer aan huis voor restafval kwijt raken en het restafval zelf naar ondergrondse containers in de buurt moeten brengen.
De minicontainer voor restafval maakt plaats voor een minicontainer met oranje deksel voor PMD en de minicontainer voor GFT en papier blijft het zelfde.
De gemeenteraad ging op 6 december 2016 akkoord met het invoeren van de nieuwe manier van inzamelen.
Volgens de wethouder Menno Tigelaar geldt: “Omgekeerd inzamelen helpt bewoners om het restafval te verminderen, we houden rekening met een vermindering van 50 kilo restafval per inwoner in 2020.
En dat is het doel: minder afval, meer hergebruik.
Afval dat waardevol is halen we daarom thuis op, zodat sorteren ook beloond wordt.
Papier, GFT en PMD is geen afval, maar een waardevolle grondstof.”
Daar heeft hij gelijk in, nu maar hopen dat men het restafval ook netjes in de ondergrondse container deponeert.

15 gedachten over “Omgekeerd afval inzamelen.

  1. Villasappho

    Op veel locaties worden die dingen al gebruikt. Grote problemen zijn vaak dat de zakken er niet inpassen, dat als de zak niet valt de eigenaar niet de moeite doet dit alsnog voor elkaar te krijgen, de bak onder de container zit regelmatig vol en als het niet met pasjes werkt dumpen mensen uit de omgeving hun afval er ook gewoon in. Het bevordert het scheiden niet want je kan gewoon alles kwijt. Waarom zou je je lege blikje omspoelen en tijdelijk opslaan als het in de zak zo weggebracht is?
    Het heeft ook voordelen, geen kliko waar je verantwoordelijk voor bent, geen overvolle bak naast je deur tot die aan de straat kan en geen problemen meer met stinkende zakken aan de straat.

  2. Peter

    Ik zie dit niet anders dan een manier ons bezig te houden. Laatst nog een verhaal over geschreven over deze afvalscheiding. De inzamelaar haalt alleen maar op en wij mogen het vuile werk doen. En we moeten er ook nog voor betalen. Met SJoerd eens dat alle plastic verpakkingen vervangen moeten gaan worden door bijvoorbeeld vetvrij papier. De plastic tasjes zijn al verdwenen, nu de rest nog.

  3. Gerry

    Wij hebben hier ook zins kort onder grondse vuil conteners ik ben daar wel blij mee heb nooit geen vuil bij het huis .Alleen nog thuis het papier en plastic maar de rest netjes weg iedere dag .Ik kom jou even een heerlijke dag wensen geniet er van
    liefs en xxjes

  4. willyfotoalbum

    Sjoerd heeft hier wel een punt Hans..
    deze morgen kreeg ik een folder om uit te leggen wat met PMD eigenlijk bedoeld wordt…
    wel de P slaat voortaan enkel nog op plastic flessen..
    alle andere plastic hoort nu bij het restafval..
    de regels veranderen regelmatig en ik begrijp dat best
    maar eenvoudiger wordt het niet

    groeten

  5. Suske

    Dit lost het probleem van de afval niet op.
    Zoals Sjoerd het zegt zie ik het ook. Begin met de verpakkingen te verminderen, maar dat betekent voor de mensen die de verpakking maken minder of geen werk meer en daar is men als de dood voor.

  6. Ferry & Jacqueline

    Hier bij ons gaat ook regelmatig vuilnis ernaast zetten. Dan zijn ze lui om te in te gooien.
    Tegenwoordig moeten afval gaan scheiden. Dat heeft toch geen zin. Want bij vuilnis worden gewoon alles 1 op berg gegooid. Er komen steeds meer regeltjes. Kijk naar buitenland daar is helemaal erg. Daar word helemaal niet omgekeken. Fijne dag.

  7. Leidse Glibber

    Volgens mij zijn ze in alle gemeentes bezig met experimenten van andere inzameling, maar volgens mij gaat het meer om bezuinigingen dan om milieuaspecten. Ben het trouwens met Sjoerd eens dat er veel te veel verpakkingsmiddelen worden gebruikt.

  8. Sjoerd van bVision

    Ik heb een pesthekel aan dit soort berichten, niet voor of om jou, maar er wordt niet nagedacht. Afval ontstaat bij de verpakking. Als ik kijk hoe een bonbon wordt verpakt, in karton, daarna in plastic, en dan ook nog apart in een metalen hoesje, wordt ik helemaal wild… Appels worden per vier op een kartonnetje in plastic verpakt. Doe daar wat aan, dan daalt de afvalberg heel snel… en we krijgen een daling van de plastic soup in de oceanen

    1. John

      Je kunt ook weigeren zulke producten te kopen. Appels zijn ook los verkrijgbaar. Ingepakte appels zijn ook vaak nog import dus milieutechnisch nog meer belastend.

  9. Lies

    Dat wordt even wennen, Hans !
    Ouderen, zieken, gehandicapten… ?
    En rest-afval…, eens in vier weken (bij sommigen), is dat niet vragen naar ongedierte ?
    ’t Zal (moeten) kunnen !
    Lie(f)s.

Reacties zijn gesloten.