Bob Marley – Get Up Stand Up

Dit lied gaat over om maatregels te nemen om zo onderdrukking te voorkomen.
Bob Marley schreef het samen met Peter Tosh, het lied werd beïnvloed door hun opvoeding in Jamaica, waar ze moesten vechten voor respect en aanvaarding van hun Rastafari religie.
Er wordt over het algemeen aangenomen dat het nummer een oproep is aan alle wereldburgers en met name Rastafari in het bijzonder, om niet langer toe te laten dat anderen hen misbruiken en mishandelen.
In oktober 1973 werd het album Burnin uitgebracht door Marley’s groep “The Wailers”.
Het bevatte de hitsingle I Shot The Sheriff (een jaar later had Eric Clapton er een internationale hit mee) en het bekende protestlied Get Up, Stand Up.
Het album werd een groter succes dan Catch A Fire.
Daarna is het nummer nog verschillende keren in andere versies opgenomen of live uitgevoerd, door The Wailers, Bob Marley & The Wailers en door Peter Tosh & Bunny Wailer.
The Wailers braken met Marley, maar Marley bleef toeren en muziek opnemen als “Bob Marley & The Wailers”, ook al was hij de nog enige originele Wailer in de groep.
De muziek van het nummer “Get Up Stand Up” is gebaseerd op het nummer “Slippin into darkness” van de band War.

9 gedachten over “Bob Marley – Get Up Stand Up

  1. Redstar

    Ik heb een poosje een vriendin gehad die helemaal weg was van deze muziek. Het stond constant op, en op een gegeven moment begon mij dat wel te vervelen. 🙂

  2. Boerin Zonder Naam

    Ik ben op zich niet zo’n Bob Marley-fan. Ik ken het nummer wel…..

Reacties zijn gesloten.